Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4741 spørgsmål og givet 7309 svar de sidste 16 år
2013-12-28T01:50:48: 2

Brevkassespørgsmål

Pjække


Hej.. 

Spørgsmål 1: Jeg er en pige på 14 der går i ottende klasse, og før i tiden var jeg rigtig glad for at gå i skole, jeg lavede mine lektier, pjækkede aldrig og rækkede hånden op. Da jeg så kom i 7 måske halvvejs i 6, begyndte jeg at pjække, laver dog stadig mine lektier, og rækker næsten ikke hånden op mere. Det er så nemt for mig at overtale min mor til og blive hjemme om morgen, men så senere på dagen for jeg det dårligt over det. Min lære har sagt til samtlige forældremøder, at jeg har for meget fravær, og det bekymre mig helt vildt! Hvad kan jeg gøre for ikke at pjække og komme op om morgenen?

Spørgsmål 2: jeg har virkelig meget præsentationsangst! Når jeg skal fremlægge synker jeg hele tiden og kan næsten ikke snakke. Her for lidt tid siden havde vi en engelsk fremlæggelse hvor jeg næsten ikke kunne trække vejret og min mund blev helt tør, fordi jeg var nervøs. Det skal lige siges at jeg får gode karakterer i engelsk så det er ikke problemet! Hvad gør jeg for at jeg ikke er så nervøs? 

Tak på forhånd!!
Andre ting

Andre ting

Se flere

Besvarelser

2013-12-29T23:14:43 1
Michala

Hej Ano,

1) Hvor er det fint, du selv kan se, at det er skidt med alt det pjækkeri. Det er klart et skridt i den rigtige retning. Du skriver, at du får det dårligt senere på dagen, når du pjækker. Prøv at mind dig selv om den dårlige fornemmelse, når du har svært ved at komme af sted om morgenen. Fortæl dig selv, hvor vigtigt det er at komme i skole – for det er du tydeligvis godt klar over, at det er. Sørg for at få godt med søvn, så du ikke er så træt om morgenen. Så bliver det nemmere for dig at komme op og overskue dagen.

2) Der er rigtig mange, der har problemer med nervøsitet, og det kan være svært at komme af med. Mit bedste råd er, at du forbereder dig godt inden din fremlæggelse. Sørg for, at du har helt styr på, hvad du vil sige. Prøv at øv det foran nogen derhjemme og forestil dig, at du står foran klassen. Når du føler, du har styr på din fremlæggelse, kan du forhåbentlig tage det lidt mere med ro.

Derudover synes jeg altid, det hjælper at tænke situationen igennem og spørge sig selv: ”Hvad er det værste, der kan ske?” Ofte får man opbygget en enorm frygt inden i sig selv, og i virkeligheden er det jo slet ikke så slemt. Det værste, der kan ske, er, at man siger noget sludder eller glemmer, hvad man skal sige, og selvom det kan være rigtig ubehageligt lige i situationen, så er det jo ikke noget, der betyder ret meget, når alt kommer til alt. Husk på, at folk for det meste har travlt med at tænke på dem selv i forbindelse med fremlæggelser. En uge efter din fremlæggelse er der ingen, der husker, om du udtalte et ord forkert eller glemte en sætning – ligesom du heller ikke husker, om de lavede en lille fejl i deres fremlæggelse.

Giv dig selv lov til at fejle lidt. Man behøver ikke gøre alt perfekt – det er jo umuligt.
Endelig kan det være en god idé at belønne sig selv lidt efter en fremlæggelse. Hvis du lover dig selv en lille belønning efter fremlæggelsen, har du noget godt at se frem til.

Jeg håber på det bedste og ønsker dig rigtig godt nytår.

De bedste hilsner herfra
/Michala

2013-12-30T20:02:54 1
Camilla
Hej Ano

Det du skal gøre for at komme op om morgenen, er bare at sætte uret og komme op af sengen. Hvis dit fravær bekymrer dig, skal du jo bare gøre noget ved det. Sig til din mor, at hun skal hjælpe dig med at komme op om morgenen, indtil du kan finde ud af det selv. Du skal bare se din skole som et arbejde. Du er nødt til at møde op hver dag. Du kan lige så godt lære det nu. Selvfølgelig er det rart at blive i sengen, men det bliver du jo ikke klogere af. Når først man lige er kommet op af sengen, er det ikke så hårdt. 

En ting man kan gøre, hvis man er nervøs for at fremlægge, er at øve det derhjemme for sin familie, så man er mere sikker i det. man skal sige. Jo flere gange du fremlægger for folk, jo bedre bliver du til det. Øvelse gør mester. Tænk at det er ligemeget, hvad de andre i din klasse tænker om din fremlæggelse. Det kan være, at det kan hjælpe dig, hvis du tænker på, at det kun er en fremlæggelse for din lærer. Hvis din klasse er ligesom mange andre klasser, er der alligevel mange, der ikke hører ordentligt efter, så det gør ikke noget, hvis man laver en lille fejl. Det kan også hjælpe, at fokusere på dem i din klasse, du føler dig trygge med, mens du fremlægger. Måske din lærer har nogle flere gode råd.

Med venlig hilsen 
Camilla

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Hej Ungzone! - I nice!"

- Anonym