Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3739 spørgsmål og givet 6351 svar de sidste 13 år
2020-06-05T04:54:34: 2020-06-07T09:39:41: 2

Brevkassespørgsmål

Klamydiasmitte

Indsendt af dreng17 år


Hej, jeg er en ung fyr, som har haft samtidig sex med to piger fra min klasse. Den ene af dem havde aldrig haft rigtig sex før, kun givet blows. Den anden er lidt mere erfaren, og inden vi havde sex meddelte hun at hun havde været sammen med en fyr som er blevet testet positiv for klamydia før han kom i behandling. Hun er ikke selv blevet testet endnu. Derfor brugte jeg for en sikkerheds skyld kondom da jeg havde sex med de to piger. 

Spørgsmål: Hvis nu den ene af pigerne har klamydia kan jeg så have smittet den anden; jeg brugte jo det samme kondom "oppe i" begge pigerne????? Hende der aldrig havde haft sex før er bange for at jeg har smittet hende på den måde. Kan det virkelig lade sig gøre at overføre klamydia-bakterier uden på et kondom? Jeg tror det ikke, men jeg har lovet hende at undersøge det.

venlig hilsen

dreng
Sex og samliv

Sex og samliv

Se flere

Besvarelser

2020-06-06T10:51:53 1
Gustav

Hey du!

 

Først og fremmest, så er det godt, at du søger råd i en situation som denne.

Men jeg kan ikke svare på, om du har klamydia og om du har smittet den til hende. Der skal I simpelthen til lægen for at få det undersøgt.

 

Du skriver, at du har brugt den samme kondom hos begge piger. Det kan godt være et problem. Man kan nemlig ikke genbruge en kondom, for den bliver hurtigt slidt. Dermed beskytter den dårligere, og man forøger risikoen for at den fx bliver ødelagt under sex. Og du behøver ikke at komme for at smitte - der skal egentlig bare kontakt. 

 

Klamydia er egentlig nem nok at behandle - det sværere ved den sygdom er, at ikke alle får symptomer og at gå rundt med ubehandlet klamydia kan føre til sterilitet.

Det skriver jeg ikke, fordi I skal gå i panik eller noget, men for at understrege, hvor vigtigt det er, at man bliver testet, hvis man har den mindste mistanke.

 

Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at I nok synes, at det er grænseoverskridende at skulle blive testet. Men prøv at huske jer selv på, at lægerne er professionelle, og det er noget, som de har set før. Klamydia er (desværre) ikke nogen særlig sjælden sygdom i Danmark.
Hvis det hjælper, så kan I gode bede om at få en anden læge end jeres praktiserende læge, og I kan også tage på en
sexsygdomsklinik (I kan finde en oversigt over dem her: https://sexogsamfund.dk/viden/klinikker).

 

Så for at opsummere, så jo, der er en risiko for, at du og hun kan være blevet smittet. Men den bedste måde at få svar på er, hvis I bliver testet. Derfor vil jeg stærkt råde jer til at støtte hinanden og så komme derned. Jo hurtigere, des bedre.

 

Håber I kan bruge mit svar :) Al held og lykke herfra!

VH.

Gustav

2020-06-07T02:24:17 1
Rebecca

Hej 


Klamydia er en seksuelt overført infektion, som er forårsaget af en bakterie og den overføres mellem flere personer uanset køn. Fordi du ikke har skiftet kondom, så kan der være en sandsynlighed for at hun er blevet smittet. Men jeg vil råde hende til at gå til gynækolog og få det undersøgt. 

Jeg håber du fik svar på dit spørgsmål og hvis ikke er du velkommen til at skrive igen. 


Vh Rebecca

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"..tusind tak for hjælpen så mange gange før!"

- Anonym