Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3739 spørgsmål og givet 6351 svar de sidste 13 år
2021-01-28T13:55:33: 2

Brevkassespørgsmål

FSH?

Indsendt af pige25 år


Hej sexologer


Jeg er en kvinde på 25 år. Jeg har kendt min kæreste i fem år, og vi er bare så glade for hinanden! Nu vil vi gerne have et barn, men er efter fem måneder endnu ikke blevet gravid :-( Min kusines veninde har fået hormonindsprøjtning med et hormon ”FSH”, der gjorde at hun blev gravid. Hvad er FSH? Og hvad er et hormon egentlig? 

pige
Sex og samliv

Sex og samliv

Se flere

Besvarelser

2021-01-30T10:51:54 1
Lotte

Kære du

Tak for dit spørgsmål - og dejligt, at din kæreste og du ønsker familieforøgelse.

FSH er et follikelstimulerende hormon, som har den funktion at modne kvindens æg, så de er klar til at blive befrugtet ved ægløsning. Mange kvinder oplever, at de ikke får ægløsning, men det er kun ved kvindens ægløsningstidspunkt, at man kan blive gravid. Man har typisk ægløsning midt i sin menstruationscyklus og det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvornår man har ægløsning, hvis man ønsker at blive gravid.

For at få hormonindsprøjtninger skal man først i fertilitetsudredning hos en gynækolog. Man kan som regel blive henvist af sin egen læge. I udredningen finder man ud af, hvorfor man ikke er blevet gravid endnu. Det kan være mange faktorer, der spiller ind, som fx manglende ægløsning, umodne æg, dårlig sædkvalitet, andre underlivssygdomme, usund livsstil mv. Når man har fundet ud af, hvad årsagen er til, at man ikke bliver gravid, så kan gynækologen sætte fertilitetsbehandlingen i gang, hvor en af behandlingsmulighederne fx er det FSH-hormon, som du nævner her.

Som regel siger man, at man skal have prøvet at blive gravid i et år før man kan få en henvisning fra lægen til en fertilitetsudredning hos det offentlige system. Man kan dog også vælge at opsøge en privat klinik, hvor man selv betaler for behandlingen. Det er meget almindeligt, at mange par først bliver gravide efter, at de har forsøgt et års tid, da der ved hver ægløsning (kun) er ca. 25% chance for graviditet. 

Jeg vil dog alligevel råde dig til allerede nu er opsøge din læge angående en udredning. Jeg ved, at nogle læger gerne vil lave en henvisning før, der er gået et år. Selve fertilitetsudredningen kan godt være en længere proces, ligesom behandlingen kan, så det er kun godt at komme i gang, så snart det er muligt.

Når man forsøger at blive gravid kan ens alder være altafgørende. Du er stadig ung, og derfor skal du med stor sandsynlighed nok blive gravid på den ene eller anden måde, og måske med en smule hjælp. 

Jeg håber, at dette var brugbart til at komme videre i jeres forløb. 

Kærlige hilsner fra

Lotte

2021-01-31T12:48:59 1
Julie

 Hejsa!

Omend jeg rigtig gerne ville kunne give dig svar på dit spørgsmål, har jeg desværre ingen faglige kompetencer hvad angår hormonindsprøjtninger og fertilitetsbehandling. Jeg har godt hørt om flere, der får hormonindsprøjtninger, men måske findes der også andre løsninger og behandlinger end lige præcis disse indsprøjtninger, der ville kunne hjælpe jer. 

Jeg vil derfor henvise til, at du kontakter din læge, som kan give jer vejledning i, hvad I eventuelt kan gøre for at du lettere kan blive gravid. 

Jeg håber, at det vil lykkes for jer!

Det bedste hilsner Julie :-)

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Jeg er virkelig taknemmelig over jeres side."

- Anonym