Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3975 spørgsmål og givet 6562 svar de sidste 13 år
2021-10-12T21:56:16: 1

Brevkassespørgsmål

Positiv klamydiatest - men jeg er i et parforhold?

Indsendt af pige18 år


Kære Brevkasse,


Jeg har været i fast parforhold med min kæreste i snart 1 år nu. Min kæreste er aldrig blevet testet, men jeg er selv testet regelmæssigt, både før vi mødte hinanden og imens vi har været kærester. For bare 6 måneder siden og 2 måneder siden fik jeg negativ klamydiatest (ren rutinetjek, da jeg skulle have hormonspiral). For en måned siden tager jeg til lægen med mavesmerter og har ondt under samleje, så hun tager en klamydiatest. Til min STORE overraskelse er den positiv - det skal lige siges at hverken mig eller min kæreste har været sammen med andre i 1 år. Med mistanke på testen kunne være falsk positiv, tog jeg en ny, med samme resultat; positiv. Nu er spørgsmål bare, hvordan er jeg blevet smittet? Er det muligt at min kæreste har båret rundt på det et helt år, men først smittet mig nu (vi har dyrket ubeskyttet sex i 1 år)? Eller kan der have været klamydiabakterier på fx instrumenter til gynækologiske undersøgelse (fx ved opsætning af spiral)? Eller er der en helt trejde mulighed??


Jeg håber virkelig at i kan hjælpe os med at finde ud af, hvor smitten er kommet fra! Med venlig hilsen L

pige
Sex og samliv

Sex og samliv

Se flere

Besvarelser

2021-10-20T09:34:56 1
Marissa

Hej,

Jeg er ked af at høre, at du opdagede, at du er blevet smittet med klamydia. Men det er så fantastisk at høre, at du tager dig så godt af dit helbred og bliver testet så ofte. På den måde passer du virkelig godt på dig selv, især når du ved, at du har ubeskyttet sex. 

Hvis du siger, at du havde en negativ test bare for to måneder siden og aldrig har været sammen med andre end din kæreste, så er der en meget tydelig forklaring. Jeg ved godt, at det nok ikke er det, du vil høre, men det virker desværre til, at du har fået klamydiaen af din kæreste, som må have været dig utro. For ifølge tilgængelig ekspert råd så er klamydia meget smitsomt, og  derfor er det virkelig ikke sandsynligt, at han har kunne have haft det i et helt ÅR, hvor I ofte har haft ubeskyttet sex, og at du så først er blevet smittet nu. Det mest logiske er, at han har fået det af nogle andre, han har været sammen med, og dermed har givet det til dig nu. 

Som minimum så er det i hvertfald vigtigt, at han får at vide, at du har klamydia nu, for så må han også have det. Og du burde fortælle ham, at du ikke havde det for to måneder siden, da du blev testet, og at du kun har være sammen med ham, og derfor er den mest logiske forklaring, at du har fået det af ham. For det er næsten umuligt at antage, at du har fået det andre steder end via seksuel overførsel, fordi sygdommen netop smitter via kontakt mellem slimhinder (som man har i munden, skeden, endetarmen og på penisen). Så derfor smitter det kun ved kontakt mellem kønsorganerne (ved almindelig sex) eller via anal- eller oralsex. Det kan f.eks. ikke smitte fra din mund ved f.eks. kys men kan godt smitte til din mund, hvis du f.eks. udføre oralsex med nogen. 

Jeg ved godt, at det er langt rarere at tænke på det som, at du kan have fået det ved et uheld ved, at din kæreste har haft det i et helt år, eller at det er fra de gynækologiske instrumenter, men det er bare ikke helt en realistisk forklaring. Den forklaring der er flest beviser for og logik i er, at han har fået det af nogle andre inden for den periode i har været kærester og nu har givet det til dig. Jeg håber, at du kan finde ud af sandheden eventuelt ved at konfrontere ham med, hvad du nu har opdaget. 

Siden du siger, at din kæreste aldrig er blevet testet, så tænker jeg i hvertfald, at du i fremtiden aldrig nogensinde bør have ubeskyttet sex med nogen som helst, før de har blev fuldt ud testet. For du gør et rigtig godt stykke arbejde med at passe på dig selv ved at blive testet, som du gør, og det bør du ALDRIG lade nogen ødelægge for dig. Og ligesom at du passer på din seksuelle partner ved at være sikker på, at du ikke smitter dem med nogen, så skylder de at gøre det samme for dig. 

Jeg håber mit svar kan hjælpe en smule, selvom det måske ikke helt er, hvad du har lyst til at høre. Jeg håber, at du finde frem til sandheden, og at du fortsætter med at passe godt på dig selv. 

Med venlig hilsen,

Marissa

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om sex og samliv

"..for det første vil jeg takke en million gange for jeres side og hjælp. Den har hjulpet mig til at få hjælp med både selvmords tanker, stoffer og familieproblemer, og har virkelig ændret mit liv 100%"

- Anonym