Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4125 spørgsmål og givet 6739 svar de sidste 14 år
2022-02-20T22:41:38: 3

Brevkassespørgsmål

Spiral eller p-piller

Indsendt af pige15 år


Jeg vil gerne have spiral eller p-piller, da jeg synes at det er en nemmere præventionsmetode end kondomer. Sagen er den at for at kunne få det skal jeg have lov af mine forældre, som ikke ved at jeg har haft samleje eller vil have samleje. Hvad skal jeg gøre? Jeg tør ikke at spørge dem, men vil heller ikke blive gravid. 
pige
Sex og samliv

Sex og samliv

Se flere

Besvarelser

2022-02-21T11:22:57 1
Signe

Kære du :)

Jeg kan se, at du er 15 år, og i Danmark er reglerne således, at man som 15-årig kan få p-piller hos lægen, uden ens forældre skal give lov til det. Lægen har i princippet tavshedspligt, men fordi du er under 18, så har lægen dog pligt til at fortælle sandheden, hvis dine forældre finder på at spørge ham/hende. Dette kan lægen dog undlade, hvis han/hun vurderer, at der er gode grunde til, at dine forældre ikke skal have at vide, at du er på p-piller. 

Da du ikke har skrevet årsager til, hvorfor de ikke bør vide det, vil jeg dog alligevel anbefale dig, at du fortæller det til dine forældre eller i hvert fald en af dem, hvis du har mod på det. Din mor har formentligt også prøvet at være på prævention før, så hun ved også, at det er vigtigt ift. at forebygge graviditet, så måske du kan sige det til hende. Jeg syntes også, at det var grænseoverskridende at fortælle min mor, da jeg begyndte at være seksuelt aktiv, men det var hun rigtig glad for, at jeg gjorde, så hun kunne vejlede og hjælpe mig, hvis der opstod nogle spørgsmål eller problematikker :)

Men hvis du ikke tør fortælle det til dine forældre, kan du også altid tage en uforpligtende snak hos din læge ift. præventionsformer, hvor de helt sikkert også gerne vil hjælpe og vejlede dig. Men indtil da er det vigtigt, at du husker at bruge prævention, når du dyrker sex for at forebygge både graviditet, men også kønssygdomme. Det er kondomer nemlig det eneste, der kan gøre :) 

Jeg håber, du kunne bruge svaret til noget, ellesr er du altid velkommen til at skrive herind igen.

Mange hilsener

Signe

2022-02-22T07:56:17 1
Ida

 Hej med dig 

Tak for at skrive ind til os. 

Først skal du vide, at du ikke behøver fortælle til dine forældre at du ønsker spiral eller p-piller, da du er over 15 år, så du kan sagtens tage ned til lægen og snakke med lægen om det og få recept uden dine forældre ved det. 

Men når det så er sagt, så er det altid en god ide at være ærlig og åben med sine forældre og fortælle dem at du ønsker det. Det er lettere og rarere, at du ikke skal skjule det og dine forældre vil blive glade for at du ønsker at beskytte dig selv mod graviditet. Husk på at det både er helt normalt at have samleje og at bruge andre præventionsformer end kondomer. 

Jeg kan jeg sagtens forstå at du synes det kan være svært at snakke med dine forældre om sådanne ting, men husk på, at de jo selv har været i samme situation som dig, da de var unge. Hvis det er svært at fortælle dem face to face, kan du måske skrive en besked til dem. Det kan nogle gange være nemmere, så man får formuleret sig rigtigt og ikke behøver kigge dem i øjnene i mens. Jeg er sikker på at de vil forstå dig og gerne vil hjælpe dig, hvis du har brug for det. 

Jeg håber du kunne få noget ud af mit svar, og ellers er du altid velkommen til at skrive herind igen 


Kærlige hilsner Ida Marie 

2022-02-22T09:32:23 1
Sofie

 Kære du.

Tak fordi du skriver ind til brevkassen.

Det kan være rigtig svært at tale med sine forældre om prævention da det er meget intimt, så jeg forstår godt du synes det er svært!

Jeg havde selv problemer med at være ærlig overfor mine forældre, fordi det netop kan være så ubehageligt at tale med dem om.

Det er rigtig modent af dig at du tænker på de forskellige former for prævention når du er seksuelt aktiv. Du kan eventuelt starte med at fortælle dine forældre at du gerne vil på p piller, spiral eller en anden form for prævention for at hjælpe på menstruationssmerter hvis du ikke er klar til at fortælle dem det endnu.

Det bedste ville dog helt klart være at fortælle dem sandheden, for der er intet at være pinlig berørt over. Jeg tror de vil sætte stor pris på at du er ærlig. 

Du behøver ikke fortælle dem at du er seksuelt aktiv, men at du godt kunne tænke dig at komme på p piller eller en anden form for prævention for at beskytte dig selv. Det er jeg sikker på at de forstår :)

Jeg håber at du kan bruge disse råd.

- Sofie

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om sex og samliv

"..for det første vil jeg takke en million gange for jeres side og hjælp. Den har hjulpet mig til at få hjælp med både selvmords tanker, stoffer og familieproblemer, og har virkelig ændret mit liv 100%"

- Anonym