Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3696 spørgsmål og givet 6293 svar de sidste 13 år
2014-02-02T23:55:42: 2014-02-09T15:53:28: 3

Brevkassespørgsmål

Mine venner ryger...


Hej.. Jeg går på efterskole, og der er virkelig mange der ryger her. Og det må man ikke. Nu er der sådan rimelig mange af mine venner der er begyndt at ryge. De fleste af dem ryger bare e cigaretter, men det er også farligt. Her i dag blev jeg også lige pludselig fristet til at gøre det, men jeg nåede heldigvis at tænke mig om. Men jeg tror jeg bliver fristet igen mange, mange, mange gange. Og jeg ved ikke om jeg kan modstå den... Også er jeg også helt vildt bange for at mine venner tager for meget skade af det, eller bliver smidt ud af skolen! Hvad skal jeg gøre?
Venner

Venner

Se flere

Besvarelser

2014-02-03T08:53:14 1
Victoria

Hej,

Det er en meget fornuftig tilgang du har til rygning, og den synes jeg bestemt du skal holde fast i! Der er ikke mange i din alder og din situation, som har samme selvkontrol :-) Du kan desværre ikke gøre så meget ved dine venners dårlige vaner, andet end at undgå det fuldstændig selv. Passiv rygning er også skadeligt.. Måske skulle du snakke med dem om det og forklare dem, hvor meget det påvirker dig og jeres venskab, at de er blevet rygere. I sidste ende må du jo vælge at gå, hvis de absolut skal ryge foran dig; det vigtigste er at passe på sig selv, og ikke lade andres dumhedder ødelægge dit helbred!

Eftersom det ER ulovligt på din efterskole, er jeg sikker på retfærdigheden nok skal gå i gang før eller senere.. :-)

Mvh VicRic

2014-02-04T09:38:49 1
Majbrit
Kære "ikke ryger" 

Jeg kan godt se du bliver fristet, når dine veninder ryger, men du gør klogest i at fortælle dig selv at du ikke skal ryge. Det ville ikke være særlig godt, hvis du blev smidt ud eller sendt hjem på en tænker pga. rygning, som du normalt slet ikke gør. 
Du kan evt. spørge om de ikke godt vil sørge for du ikke kommer til at tage et hiv. Det vil de helt sikkert gerne sørge for du ikke gør. 

Jeg kan godt forstå du er bange for at dine venner tager skade, og det ved dine venner helt sikkert også selv, at rygning er skadeligt for lunger og diverse andre ting. 
Du kan også forklare dine venner, at du er bange for at de bliver smidt ud, så ved de at du er bekymret. 

Kh. Majbrit
2014-02-09T15:52:12 1
Rikke

Kære "IKKE-RYGER"

Det er utroligt vigtigt, at du ikke lader dig friste, af dine venner. Du må siger til dem, at fordi de ryger, skal du ikke ryge. Hvis de ikke forstå dette, er det ikke dine rigtige venner. For det skal rigtige venner kunne forstå. Rigtige venner, frister ikke hinanden til at tage de dårlige valg. Men forstå hinandens grænser og valg. Dette er dit valg og jeg syntes det er utroligt flot, du har holdt dig ude af gruppe presset!

hvad angår dine venner, kan det være svært at hjælpe dem. Da du hurtigt kunne komme til at fremstilles som hellig og miste dine venner på grund af dette. Du kunne prøve at går til en lære, de kender og respektere. Du kunne snakke lidt med denne lære om det problem de har. Du skal bare sikre dig, at der ikke vil ske noget slemt, mellem dig og dine venner.

jeg har ALDRIG i mit liv røget noget som helst. Den største grund, jeg altid har haft for at sige nej er, at der aldrig er en eneste ryger der har sagt til mig: jeg har aldrig fortrudt, at jeg begyndte at ryge. Husk på dette!

Held og lykke IKKE-RYGER, håber at jeg kunne hjælpe dig.

Kærlig hilsen Rikke

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om venner

"Først og fremmest tak for en rigtig god brevkasse. I giver mange gode råd, og nu skriver jeg til jer, da jeg har brug for et godt råd til min situation"

- Anonym