Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3637 spørgsmål og givet 6226 svar de sidste 12 år
2020-12-06T09:20:13: 2

Brevkassespørgsmål

Problemer med veninden/roomie

Indsendt af pige21 år


Hejsa, jeg er for et halvt år siden flyttet sammen med min bedste veninde. Vi har været bedste veninder siden 7 klasse og har gået op og ned af hinanden fra 0 klasse til og med gymnasiet, og derfor var min ide om at bo sammen med min bedste veninde jo også helt romantiseret. 

Da vi flyttede ind lavede vi en liste med husregler som ligesom var til for at alle følte sig godt tilpas i lejligheden. 

Til og starte med gik det godt med reglerne og vi kunne hygge os sammen osv. 

Nu her de sidste 2-3 måneder er det virkelig gået ned af bakke. Hun rydder ikke sin opvask op efter sig inden hun forlader huset og er væk i flere timer, som var en del af vores regelliste at man skulle. Når hun har været i bad bliver jeg ofte chokkeret over at der ligger vand over det hele på gulvet, hun gør ikke toilettet rent efter sig eller gør rent nogen andre steder i hjemmet, det er altid mig der ordner rengøringen af hele huset. Derudover tager hun egentlig ikke ansvar for noget mht lejligheden, men forventer jeg sørger for det hele. 

Derudover er hun begyndt at ses med en fyr som betyder at der nu er overnattende besøg i lejligheden 5 ud af 7 dage på en uge og han kan sagtens være hængende i 24 timer af gangen. Det er en fyr jeg ikke kender særlig godt så derfor er jeg bare ikke helt afslappet i mit eget hjem når han er her. Derudover larmer de også utroligt meget. Det skal siges at jeg selv har en kæreste som dog også kommer på besøg her, men det er måske 3 gange på en uge da jeg også besøger ham. 

Jeg er et meget sensitivt menneske som altid har gang i mine sanser, derfor trives jeg bare heller ikke i et beskidt hjem som hun ligesom er med til at ''gøre beskidt'' i den forstand at hun ikke rydder op efter sig. 

Jeg forestillede mig også at når jeg nu flyttede sammen med min bedste veninde ville der være en masse hyggeaftener på sofaen med en god film eller lave noget god mad sammen, men det er der ikke noget af. Heller ikke hvis jeg foreslår hende det. 


Mit problem er at jeg ikke ved hvordan jeg skal dele alle de her ting med hende, hun er meget forsvarende over for sig selv og har svært ved at se tingene fra andres side af, netop fordi hun er så forsvarende over for sig selv. Og så er jeg bange for at hvis jeg siger disse ting til hende så bliver hun virkelig sur på mig og synes jeg er helt forkert på den.

Derfor står jeg i en frustrerende situation som jeg slet ikke ved hvordan jeg skal håndtere. 

Mvh

pige
Venner

Venner

Se flere

Besvarelser

2020-12-06T09:31:22 1
Ida

Hej med dig, 

Kan sagtens forstå at det er super frustrerende ikke at føle sig tilpas i sit eget hjem. For det er jo netop der, at man skal føle sig tilpas og have det rart. Jeg kan også sagtens forstå at det kan være svært at tage snakken op med din veninde. Dog tænker jeg at det er en nødvendighed for dig. 

Hvis hun har været med til at lave de regler som I har lavet, så er hun jo også nødt til at overholde dem. Så jeg tænker, at det kan være en god ide, at snakke med hende om de regler I har lavet sammen igen, for at minde hende om dem. Det kan måske også være en ide at fortælle hende det du siger her i brevet - altså at du ikke føler dig ordentligt tilpas og at du føler du ordner det meste og ikke respekterer de regler i har lavet sammen. Du kan også sige til hende (hvis hun ikke allerede ved det) at du er meget sensitiv, og at tingene påvirker dig ekstra meget. 

Jeg ved ikke om mit svar er uddybende nok, men jeg håber at du får taget snakken med hende og at du vil føle dig tilpas igen. 

Du er altid velkommen til at skrive herind igen, hvis du har lyst til det eller hvis snakken med hende, slet ikke gik som du havde håbet på. 


Mange hilsner Ida Marie, og held og lykke 

2020-12-07T04:16:26 1
Markus

Hej

Ja, hvordan siger man sådan noget uden at virke bebrejdende? 

Mit bud ville være at du så vidt muligt prøver at understrege at det ikke handler om at du føler du har ret til at bestemme hvad spillereglerne skal være. Prøv i stedet at understrege at det faktisk har at gøre med at du gerne vil have det rart i din egen lejlighed. Jeg tror det er altafgørende for den gode stemning at man ikke tænker man har ret til at kommandere med hinanden. 

Prøv at gøre det tydeligt for hende at hun ville gøre dig en tjeneste hvis hun var lidt bedre til at rydde op efter sig. Du kunne prøve at lægge ud med noget i retning af: "Jeg ved godt vi to muligvis er forskellige på det her punkt, men jeg har altså virkelig brug for at her er en lille smule mere rydeligt end hvad der lige nu er tilfældet". Hvis du blot fortæller din veninde hvordan du føler, anklager du hende ikke for noget. Du giver hende blot muligheden for at gøre dig en tjeneste.

Og så kan du samtidig spørge hende om der er noget hun savner at du gør. Jeg ved godt du føler at du gør nok i forvejen, og at hun ikke tager ansvar. Men jeg tror stadig at din veninde vil være langt mere tilbøjelig til at forbedre sin vaner, hvis hun samtidig også føler at hun bliver hørt. 

Håber det kan bruges til noget. Skriv endelig til os igen.

mvh Markus

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Jeg brugte jeres råd, om at jeg skulle ses med ham, og det har vi gjort et par gange siden. Føler det kun går frem ad, tak for det"

- Anonym