Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4561 spørgsmål og givet 7126 svar de sidste 16 år
2021-05-02T15:28:21: 2

Brevkassespørgsmål

Skænderier igen og igen

Indsendt af pige13 år


Hej

Min bedste veninde og jeg skændes hele tiden, over sms/besked, og vi bliver ved med at sige/skrive at vi ikke skal være venner mere men efter 1-2 dage er vi venner igen.

Passer vi ik sammen? Er vi ik gode venner for hinanden? Hvad kan jeg gøre for at det bliver bedre?

Kan i hjælpe?

Mvh. Maria

pige
Venner

Venner

Se flere

Besvarelser

2021-05-05T02:42:25 1
Markus

Hej.

Det lyder godt nok ikke sjovt. Det må være ret følelsmæssigt hårdt at skulle have den slags forhold med sin bedste veninde. Jeg er virkelig ked af det er sådan i to har det. Heldigivis tror jeg faktisk det er ret let at undgå at det sker så tit, som det i oplever lige nu. 

Skænderier opstår i samtaler, når de to personer, der taler med hinanden bliver så vrede på hinanden, at de glemmer alt andet. de glemmer at de i virkeligheden er venner og én enkelt lille uenighed kan lige pludselig komme til at betyde ret meget. Det man skal gøre, hvis man vil stoppe det i opløbet er at lægge mærke til éns egne følelser mens samtalen er i gang. Man kan mærke vreden bruse op inden i én. Man begynder at blive urolig og utålmodig og man begynder at få lyst til at sige ting som "du er også bare dum!" eller "du har ikke fattet en pind". 

Prøv at lægge mærke til vreden, for så kan du stoppe den inden den begynder at overtage samtalen med din veninden helt. I stedet for at lade vreden bestemme hvad du siger, så sig i stedet: "Ej, jeg kan mærke at vi har to helt forskellige holdninger til det her" eller "Jeg kan godt se hvad du mener, men jeg ved ikke om jeg er enig". Hvis du bruger den slags udtryk, er du også med til at dulme vreden i din veninde. 

Nogle gange når vi bliver vrede er det også fordi nogen har ramt os på et svagt punkt. Vi har alle sammen nogen samtaleemner vi har det lidt svært med, og det er helt ok. Desværre er det meget svært for mange af os at vise svaghed. Nogle gange bliver vi vrede, når vi i virkeligheden føler os sårede. Hvis du kan mærke at du og din venindenbevæger jer ind på et emne du har det svært med, så prøv at sig: "Det er altså virkelig svært for mig at tale om det her". Og det gælder ikke bare det at være såret; jeg vil faktisk sige at det altid er bedre at være åben om sine følelser end at blive vred. Så dulmer du også vreden hos den person du taler med. 

Mit råd er altså: Vær opmærksom på vreden og dine følelser generelt. Vær åben med din veninde om dine egne følelser og hvilke emner eller ting hun siger, som sårer dig. Tal altid om din egen oplevelse, og kald aldrig din veninde navne eller bebrejd hende. Fokuser på din egen oplevelse. Hvis du er såret eller ked af det, så giv dig selv lov til at have de følelser, i stedet for at lave dem om til vrede. 

Håber noget af alt det her kunne bruges til noget. Hvis ikke, skriver du bare igen. Så går jeg i tænkeboksen igen!

mvh Markus

2021-05-05T07:26:52 2
Marissa

Hej Maria,

Jeg er ked af at høre, at du og din veninde har sådan nogle hårde tider med hinanden. Det kan ikke være nemt at håndtere, og det er kun rigtig godt, at du fortæller om det og spørger om råd. 

Nogle gange kan man skændes som venner, og mange gange går det over igen, som du selv siger. Men hvis det her er noget, der sker igen og igen, så er det måske en god ide at sætte sig ned og finde ud af, hvad der mon foregår. Hvad ligger der under skænderierne? Er det noget af det samme i skændes om eller noget af det samme, som starter skænderierne? Og hvorfor er det, at tingene ofte udvikler sig til at blive et egentlig skænderi, hvor det bliver så slemt, at I skriver, at I ikke vil være venner længere?

Nogle gange kan man komme til at skændes meget, hvis man ikke får kommunikeret godt med hinanden. Hvis der går et eller andet galt, og man ikke får fortalt den anden, at man er vred, såret eller utilpas med, hvad der er sket, så kan det nemlig nemt udvikle sig til et skænderi. Så måske ville det hjælpe, hvis i på en eller anden måde kunne få snakket om den her tendens til at skændes, som du oplever, at I har.

Måske kunne du prøve at skrive til hende, at du har lagt mærke til, at I skændes meget, og at du ikke kan lide det. Og du kan måske endda spørge hende, hvad hun tænker, der er galt imellem jer, ligesom du spørger herind. Måske har hun også lagt mærke til det og har nogle tanker, som ville være gode for dig at høre. Så kan du måske også foreslå, at I kan prøve at blive bedre til at sige, hvad I tænker og føler, og at I kan prøve at være mere tålmodige med hinanden, når tingene virker til at være ved at udvikle sig til et skænderi. 

Generelt kan det være svært nogle gange, når man er bedste veninder, og man kan sagtens have sine op- og nedture. Oftest så tænker jeg dog, at det gode gerne skal fylde mere end det dårlige. Så hvis du føler, at skænderierne fylder for meget for dig, så kan du prøve at mærke efter, om du tror, at det er fordi i to, som du siger, måske ikke passer så godt sammen, eller om det er, fordi I har en periode, som måske kunne gøres bedre af, at I snakkede sammen om problemerne. I sidste ende er valget helt op til dig, da du bedst kender dit venskab med din veninde, og du bedst selv ved, hvad du føler, og hvad du har mest brug for. 

Jeg håber, at mit svar kan være til en smule hjælp, og at du finder en løsning på den situation, som du er i med din veninde. Skriv endelig bare ind igen, hvis du får lyst til det!

Med venlig hilsen,

Marissa Jørgensen

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om venner

Venner/Kærester

Fyr på 39. For ca halvandet år siden blev jeg venner med en sød kvinde via en facebook gruppe. Hu...

Mine “gamle” venner inviterer mig ikken

Kære brevkasseJeg er en dreng på 16 år, som i sommers gik ud af folkeskolen og startet på gymnas...

Efterskole

Jeg hader det.Jeg kan slet ik finde ud af aat small talk, alle virker så træls jeg har ingen venne...

Mine bedste veninder snakker ikke til mig

Hej, jeg er en pige på 16 år.Jeg har altid haft mange venner og veninder, og har det stadig, men d...

Synes i jeg skal forlade min vennegruppe

Mine venner synes ikke så godt om mig. de siger de er ligeglad med mig og spiller meget sammen uden...

Hvordan fortæller jeg mine bedsteveninder at jeg skal flytte skole?

Hej. Jeg skal flytte skole om 3 uger fordi at den nye skole er tættere på mit nye hus, jeg har mul...

Flytte ud af lejligheden?

Hej,Jeg står i den situation at jeg er i vildrede…Jeg bor lige nu med en af mine bedste veninder,...

Misforståelse

Der er sket en kæmpe misforståelse med nogle af mine bedste venner og de blev alle virkelig sure p...

Mine

HejJeg er en transperson. Jeg er en dreng som føler mig som en pige.Jeg har nogle "venner" som lyve...

"Hej UngZone! Jeg elsker jeres arbejde, i er helt fantastiske!"

- Anonym