Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3938 spørgsmål og givet 6524 svar de sidste 13 år
2021-05-31T17:51:53: 2

Brevkassespørgsmål

Min veninde prøvede at cutte

Indsendt af pige13 år


Hej brevkasse, jeg havde en helt almindelig skoledag sammen med min bedste veninde indtil at hun sagde at hun skulle sige noget vigtigt til mig... hun begyndte at fortælle om at hun havde haft et totalt mentalbreakdown natten før.. jeg tænkte “nå ja det kender vi vist alle sammen” (men derfor er det stadig svært og jeg trøstede hende også). Men derefter begynder hun at sige at hun havde hørt stemmer og at de sagde at hun skulle skære i sig selv. Det endte ud i at hun sagde at hun prøvede... men heldigvis var kniven ikke skarp nok til at gå igennem huden. Jeg havde aldrig troet at noget så ubehageligt kunne ske for en af mine tætte. Men nu ved jeg ikke hvad jeg skal gøre... jeg vil jo gerne hjælpe hende men ved ikke hvordan. 

Håber i kan hjælpe

Hilsen en 13 årig pige.

pige
Venner

Venner

Se flere

Besvarelser

2021-06-06T12:20:52 1
Marissa

Kære 13-årige pige,

Det må have været en meget ubehagelig oplevelse for dig, og jeg kan virkelig godt forstå, at det var en hård situation at være i. Det er kun rigtig godt, at du skriver ind og deler dine tanker, og at du søger hjælp til, hvordan du skal håndtere det. Desværre er der nogle, der oplever, at de har det så svært og er i så meget følelsesmæssig smerte, at den eneste måde de kan få noget lettelse på er ved at skære i sig selv. Det er en meget trist at sådan noget sker, og det er aldrig nemt at vide, hvordan man skal reagere når man hører om det. Det at det er din bedste veninde gør det absolut ikke nemmere, og du kan være meget stolt af dig selv over, at du kunne være der for hende og trøste hende. Det er en kæmpe hjælp for hende i sig selv.

Det at hun skærer i sig selv er et tegn på, at hun har brug for hjælp til at håndtere de ting, der gør at hende skidt tilpas, men det er især også ekstremt vigtig at være opmærksom på det at hun hører stemmer. Det kan nemlig betyde, at hun har nogle andre problemer, som faktisk kan påvirke hendes helbred, og som kan gøre det endnu svære for hende at håndtere tingene selv. 

At skære i sig selv er et meget stort råb om hjælp fra din venindes side. Det at hun fortæller dig om det er selvfølgelig hårdt for dig, men det er også et rigtig godt tegn, fordi hun rækker ud efter hjælp. Men selvom du kan være der for hende og trøste og støtte hende så godt, som du kan, så er du selv kun en 13-årig pige, og du kan jo ikke påtage dig hele ansvaret for hendes velvære. Din veninde vil derfor være bedst tjent, hvis hun kunne få nogle voksne ind over, der kunne hjælpe og meget gerne også professionelle voksne (læger, psykologer, psykiatere osv.). 

Derfor er mit bedste råd til dig at snakke med hende om og forsøge at overtale hende til at fortælle nogle voksne om det her. Enten hendes forældre, et andet familiemedlem, en lærer eller en anden som hun føler hun kan gå til. For det næste skridt vil nemlig være at få deres hjælp til, at hun kan komme til en læge og fortælle om alt det, der foregår. For hvis hun har nogle større problemer, der forårsager alt det her, så vil en læge have nemmest ved at forstå det og hjælpe hende med det før det bliver værre. Hun behøver ikke engang at sige det til dem ansigt til ansigt, hun kan i stedet skrive det ned i på et stykke papir, hvis det er nemmere. 

Hvis hun absolut nægter at fortælle nogen om, at hun har forsøgt at skære i sig selv, så kan hun måske bare fortælle nogen, at hun hører stemmer, som prøver at få hende til at gøre ubehagelige ting. 

Hvis du selv kunne trænge til at snakke mere uddybende om det her med nogen, så kan du selv overveje om, der er en voksen du kender og stoler på, som du kan fortælle det her til. Ellers kan du også gå ind på https://headspace.dk/tal-med-os/ eller https://bornetelefonen.dk/ og snakke med nogen der, enten over telefon, chat eller andet. Du kan også anbefale disse steder til din veninde eller denne hjemmeside https://psykiatrifonden.dk/hjaelp-raadgivning/raadgivning, som specifik kan hjælpe hende med de udfordringer, du nævner hun har. 

Jeg håber virkelig mit svar kan hjælp dig lidt, og at du ikke tøver med at skrive ind igen, hvis du får brug for mere hjælp til det her problem eller hjælp til et andet problem.

Med venlig hilsen,

Marissa

2021-06-07T03:02:08 1
Markus

Hej.

Det lyder godt nok forfærdeligt. Og sikke et chok et få lige pludselig. 

Først og fremmest tror jeg det handler om at få din veninde til at forstå at du anerkender hvor hårdt hun har det. Jeg tror virkelig, at det er vigtigt at folk ikke går rundt med den slags selv, og at de føler de har nogen at tale med. Uanset hvad det er, det her handler om for din veninde, så er det noget der bliver meget værre, når man ikke har nogen at dele det med. Så ja, det ville jeg sige var det vigtigste. Og hvis du spørger ind til det, og hun føler sig tryg nok til at snakke om det, så husk på at det først og fremmest handler om at lytte. Selv hvis du og din veninde, som de fleste venner, har en dynamik hvor i begge taler, nogle gange ind over hinanden, joker med hinanden osv., så tror jeg, at det her ville være smart hvis du indtog en mere lyttende rolle. 

Målet her er også at din veninde får den hjælp hun har brug for. De ting du beskriver er af en så svær karakter, at jeg tror det ville være en god ide, hvis I kontaktede din venindes læge. Jeg tror til gengæld ikke man behøver sige det så direkte til din veninde. Prøv at undgå at sige sådan noget som "Wow, det her lyder godt nok som der er noget helt galt". I stedet kan man sige noget mere i retning af "Du ved at jeg vil gøre alt for at hjælpe dig. Og at jeg altid er her for dig. Men jeg er virkelig bange for at det her er et problem hverken du og jeg kan gøre så meget ved eller har forstand på. Som din veninde, er det også svært for mig at se objektivt på det, da jeg virkelig er ked af at du har det sådan her. Så måske skulle vi høre en læge om der er noget vi kan gøre". Det behøver selvfølgelig ike ordret være det du siger til hende. Det vigtigste er bare at du formår at understrege for hende det ikke handler om at hun lige pludselig er psykisk syg eller at den er helt alvorlig gal. For uanset om det forholder sig sådan eller ej, så bliver folk defensive, hvis de ikker føler det er på deres præmisser. Fortæl hende at du vil gøre alt for at hjælpe hende, og at det betyder i er nødt til at bruge de muligheder i har. 

Jeg håber noget af det her kunne bruges. Husk også at pas på dig selv! Det er også en svær situation du er i, og jeg forstår godt man kan være bekymret for om man gør det rigtige. Så længe du er én din veninde kan komme til og tale med, er det det vigtigste. Og husk at tal med dine forældre, hvis hele situation bliver for ubehagelig eller du selv har brug for støtte.

mvh Markus

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om venner

"Hej UngZone, og tak for jeres pålidelige brevkasse, som jeg har haft meget gavn af, da jeg har skrevet ind til jer før."

- Anonym