Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4014 spørgsmål og givet 6598 svar de sidste 13 år
2021-11-11T14:01:07: 1

Brevkassespørgsmål

Er jeg en dårlig ven?

Indsendt af pige19 år


Jeg har den her ven, de er trans og bruger de/dem pronomen. Vi har været venner i et stykke tid, vi mødtes gennem en queer klub, men jeg synes simpelthen at de er for meget. Hver eneste gang vi snakker sammen skal jeg altid hører på hvor mange sundhedsproblemer de har, og at de har autisme symptomer (selvom de ikke har en diagnose) og det ene og det andet. De siger de ikke kan høre godt, men efter at de var til lægen og fik renset ører så synes de stadigvæk de har dårlig hørelse. Det kan da godt være at de har nogle sundhedsproblemer, men for mig lyder det enten som om de er hypokonder eller bare over-dramatiserer dem for at virke "speciel" eller noget. Jeg er selv i ved at vente på et terapiforløb hos psykiatrien til at starte, da jeg også har nogle problemer, men ikke en decideret diagnose eller noget. Jeg snakker heller ikke selv helst om det med mine venner, da jeg ikke vil have at det skal definere mig på nogen måde, men med min ven, er det ligesom de gøre alle de her sygdomme til en del af deres personlighed for at virke "speciel" og "interessant". Jeg synes bare at de er besværlig og brokker sig for meget over ingenting eller laver en flue til en elefant. Og nu skal jeg også hjælpe dem med at finde et terapiforløb, som om de ikke selv kan det, når de er endda ældre end mig! Det er altså for meget, jeg er ikke deres mor.

Mit spørgsmål er så hvad jeg skal gøre med det? Skal jeg sige til dem hvad jeg synes direkte, eller vil det være uhøfligt. Jeg har prøvet at hentyde til det, men de fatter det ligesom ikke. Jeg føler mig også som en dårlig ven for at være sur på dem over det her, men det føles altså som om at de siger at de har de her ting for at få opmærksom eller sympati, og det gøre mig rasende, for jeg går ikke rundt og reklamere med alt det der er galt med mig for at få andres sympati. Så hvad skal jeg gøre?

-N

pige
Venner

Venner

Se flere

Besvarelser

2021-11-12T09:00:31 1
Lukas

Hej N,

Det lyder som en træls situation at stå i, og jeg kan godt forstå at du har svært ved hvordan du skal håndtere det, især fordi du sikkert gerne vil være en god ven.

Det virker som om du oplever at dine grænser bliver overtrådt i form af at du skal hjælpe din ven med at søge en psykolog. Det kan være svært at sige fra, men hvis du ikke gør det, så ved din ven jo ikke hvor dine grænser er og hvad du ikke er komfortabel med at hjælpe dem med, som fx at søge psykolog. Derfor er det nok bedst at sige det til dem.

Jeg kan godt forstå at det påvirker dig, at de snakker meget om eller definerer sig selv ud fra deres sygdomme, men det er vigtigt at huske på at alle er forskellige. Hvis det er noget der går dig på, det at din ven snakker meget om sine sygdomme, er det helt ok at du spørger om de kan snakke mindre om det, men det er dog ikke sikkert at de vil eller kan imødekomme dig. Det virker som om at det er nogle ting, som fylder meget hos din ven, og det kan måske være derfor at de snakker meget om det. Du må også finde ud af med dig selv om det er noget du kan affinde dig med eller ej, så du ikke skal gå og blive irriteret på din ven.

Du skriver at du har hentydet til disse ting før, men at de ikke har opfanget hentydningen. Derfor tænker jeg at du bliver nødt til at snakke med dem om det på en mere direkte måde. Sådanne samtaler er ofte svære, men fokuser på hvordan du selv føler, og jeg er sikker på din ven også gerne vil at i begge har det godt i jeres venskab. Ærlighed og klar kommunikation er vejen frem i et sundt og godt venskab.

Jeg håber du finder ud af det hele og held og lykke med at få snakket det hele ud med din ven. Jeg håber mine råd har været brugbare, og du er altid velkommen til at skrive ind igen.

Med venlig hilsen Lukas.

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om venner

"Tak for en fantastisk hjemmeside, i gør det super godt, og jeg har fået svar på en masse problemer"

- Anonym