Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4014 spørgsmål og givet 6598 svar de sidste 13 år
2013-08-07T13:36:42: 2

Brevkassespørgsmål

Menstruation


Hej TheLove! :D

Jeg er en pige på 14 med to spørgsmål omkring menstruation..

1. Er det normalt, at det gør ondt, når man har mens? Det er ikke en konstant smerte.. Smerten kommer oftest første dag og så nogle gange nogle andre dage. Jeg har også mavesmerter, men det er en smerte nede i underlivet.. Det har varet i over et år nu! Jeg fik mens som 13-årlige (men smerterne var der ikke fra starten). Jeg har okay kraftig mens, så ved ikke om, det har noget med det at gøre.. Jeg bruger udelukkende bind, så er det måske bindet der genere, for smerterne er der kun, når jeg har mens.

2. Jeg har besluttet mig for at prøve at bruge tampon. Da jeg synes bind godt kan være irreterende (især når jeg spiller badminton!).. Og jeg prøvede så for første gang i dag, da jeg havde kraftigst mens i dag (undskyld detaljer), og jeg har hørt det er nemmere jo mere man bløder. Det gik faktisk overraskende godt med at få den op! Men da jeg ligesom følte jeg kunne mærke den, tænkte jeg, at jeg ville prøve med en ny.. Men da jeg trak den anden ud, gjorde det sindssygt ondt! Det var en smerte jeg næsten ikke kunne holde ud! Tårerne trillede ned ad kunderne på mig, og da den endelig var ude, græd jeg bare! Det føltes så ubehageligt (også bagefter), og jeg turde knap nok tage underbukser og shorts på eller sætte mig ned af frygt for den voldsomme smerte! Jeg tør næsten ikke prøve igen! Det var forfærdeligt!

Håber I har nogle råd, jeg kan bruge!
Tak på forhånd!
Andre ting

Andre ting

Se flere

Besvarelser

2013-08-13T19:59:38 1
Charlotte
Hej,

Det er fuldkommen normalt at man har smerter når man har sin menstruation - det oplever alle kvinder. Nogle oplever det mere end andre og derfor kan nogen godt blive mere generet af det i hverdagen end andre. Du kan prøve med nogle smertestillende, det virker - følg vejledningen på pakken, tag ikke flere om dagen end du må! Hvis det er meget slemt kan du også gå til din læge, som helt sikkert kan hjælpe dig videre :)

Din læge kan også hjælpe dig med dit tampon-"problem". For mig lyder det lidt mærkeligt at det gjorde så ondt da du tog den ud. Det kan godt gøre ondt hvis man ikke har nået at bløde i sin tampon før man tager den ud, da den ellers er meget tør og ikke glider så nemt ud. Jeg ved det gjorde meget ondt, men jeg synes du skal prøve igen og så lade den sidde lidt før du tager den ud og se hvad der sker.


Held og lykke fra
Charlotte
2013-08-18T13:39:33 1
Cæcilie


Kære Anonyme,

Kraftige menstruationssmerter er ganske normalt, og forekommer hos rigtig mange piger/kvinder. Det er svært for mig at sige om dine smerter i underlivet er normalt, fordi jeg ikke rigtig ved hvor de sidder. Når man siger at man har mavesmerter, referer man ofte til at man har smerter i underlivet. måske kommer du til at forveksle de to ting? "mavesmerter" eller menstruationssmerterne i underlivet er helt naturligt, og næsten alle kvinder har det. Smerterne er oftest dér hvor bikinilinjen starter, altså et stykke under navlen. Det kan gøre rigtig ondt og nogle er mere plagede af det, end andre. Hvis det er meget slemt kan du gå til lægen med det. Der findes forskellige råd til, hvordan kan håndtere smerterne. For nogle hjælper det at starte på p-piller, for nogle hjælper Ipren, og nogle skal have rigtig stærke piller, som de får fra lægen. Det er meget individuelt.

For at besvare dit andet problem, omkring brugen af tamponer; er det meget normalt at det kan gøre rigtig rigtig ondt, når man tager sin tampon ud. Det skyldes som regel at man tager den ud for tidligt. Det vil sige at den ikke rigtig er våd, og skeden heller ikke er, fordi tamponen har suget den smule væske der nu måtte være. Når begge ting er "tørre", kan det gøre rigtig rigtig ondt. Husk at tamponer først skal skiftes efter flere timers brug. Du kan se på din tampon-pakke, hvor ofte den skal skiftes.

Men, hvis det ikke var fordi at du skiftede tamponen for tidligt, så synes jeg at du skal prøve at gå en tur til lægen. For det skal helst ikke genere for meget.

Jeg håber at du kunne bruge mine råd.

Venligst C

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Det er mega fedt det i gør, og jeg ved med sikkerhed hvor mange børn i hjælper <3"

- Anonym