Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4591 spørgsmål og givet 7163 svar de sidste 16 år
2020-11-20T16:50:58: 2

Brevkassespørgsmål

Skabe mening

Indsendt af pige18 år


Hej Ungzone,

Jeg går i 3g og kører derfor normalt et højt tempo fagligt, hvilket keg ikke har noget i mod, men når jeg ikke har noget fagligt der skal laves, virker det hele bare meningsløst. Der er ikke rigtigt noget jeg har lyst til, og i hverdagen glæder jeg mig oftest til at få weekend, og i weekenden glæder jeg mig bare til hverdagen igen. Jeg tænker mere og mere over det, når tomrummet ligesom kommer over mig, og det er ærligt talt meget skræmmende at føle at man lever i et liv, der ikke har nogen mening eller noget formål. Jeg ved godt at det er svært, det er også derfor jeg skriver ;) men har i nogen ide om hvordan jeg kan finde noget mening eller glæde ved livet og hverdagen, så det hele ikke bare skal overstås.

Tusinde tak på forhånd!

pige
Andre ting

Andre ting

Se flere

Besvarelser

2020-11-22T03:28:28 1
Markus

 Hej.

Det er jo et af de helt store spørgsmål du stiller. Hvad er "mening", og hvordan får man mere af det?

Det kan være svært at komme med et konkret svar, når jeg ikke kender dig. For jeg tror det er forskelligt fra person til person, hvad man finder meningsfuldt ved livet. Jeg tror jeg vil komme med det bedste bud, jeg kan, baseret på det du skriver. 

Du skriver at du kører hårdt på fagligt. Og lad mig starte med at sige at du bestemt ikke må tage det jeg skriver som udtryk for at jeg synes det er noget som helst i vejen med det. Disciplin er ikke lidt at opretholde, og jeg synes det er fantastisk dejligt at du vælge at tage skolen seriøst. jeg håber også at du ikke bare tager det seriøst, fordi du føler du skal - jeg håber at du også synes det er spændende. 

Men når man opretholder en stor disciplin, kan det godt ende med at man bruger rigtig meget tid på skolen. Hverdagen bliver synonym med skole om dagen og lektier om aftenen, og så ender weekenden med at være en "tanke op station". Sådan kan jeg i hvert fald huske at jeg til tider havde det i gymnasiet. Og så kan det ende med at føles præcis som du beskriver. At ugerne, der går, bare virker som et stort hjul hvor weekend og hverdag afløser hinanden i alt uendelighed. Hvad er meningen med det?

Jeg tror i stedet for at spørge hvordan man opnår et meningsfuldt liv, når det er den situation man er i, i stedet kan spørge sig selv hvordan meningen forsvandt. For jeg er næsten sikker på at du ikke altid har haft det sådan her. Så mit første råd ville være at du prøver at huske tilbage til en gang hvor du oplevede livet som meningsfuldt, og så prøver at identificere hvad dine dage den gang bestod af, som ikke længere er til stede.

Så kan det være, du tænker "Ja, men det har jeg ikke tid til længere" om det, som du identificerede som meningsfuldt. Og sådan vil det selvfølgelig ofte være; når man er barn, føler man, at man har al tid i verden. Man føler sig ikke stresset, og man kan foretage sig næsten lige hvad der passer én. Det er ikke realistisk at være en flittig gymnasiestuderende og stadig have den attitude. Det er klart. 

Men her er i hvert fald én grund til at give sig selv lov til at slappe af eller dyrke en hobby; Når man foretager sig noget der er "meningsfuldt", og her mener jeg noget man ikke føler man skal gøre, men har lyst til at gøre, så "tanker" man også op. Men ikke på samme måde som i weekenderne, hvor man bare ligger og flader og venter på at skolen starter igen. Jeg tror at den meningsfulde optankning både giver én mere overskud og noget at glæde sig til. Og jeg tror især at det med at have noget at glæde sig til er vigtigt, når det handler om det meningsfulde liv. 

Lad mig endnu en gang understrege at jeg ikke påstår at vide hvad det er du finder meningsfuldt med tilværelsen. Men jeg vil gætte på at det i hvert handler om at have en eller anden form for aktivitet som er et mål i sig selv. Med det mener jeg at det ikke er en aktivitet du har på skemaet fordi det skal "laves" eller "overstås", men fordi det du har lyst til det. 

Nu skriver du selvfølgelig at du ikke føler der er noget du har lyst til. Men prøv at tænk tilbage på hvad der tidligere har givet dig den følelse - følelsen af at glæde sig til noget. 

Så kan det være at du har det svært med at sætte tid af til noget der ikke er skole. Men som sagt tror jeg at den meningsfulde aktivitet "tanker bedre op", end bare at slappe af. Jeg tror du får mere energi, bliver hurtigere færdig med skolearbejdet og bliver bedre til at absorbere hvad der sker i timerne.

Jeg håber al det her gav mening, og at det ikke var for abstrakt og ubrugeligt. Det kan det nogle gange blive, når det gælder "de helt store spørgsmål". Skriv endelig til os igen, hvis det jeg skrev var det rene volapyk. 

mvh Markus

2020-11-23T12:01:32 2
Iben

Kære du,

Jeg kan godt sætte mig ind i din tankegang. Jeg har det selv på samme måde i perioder. Hverdagen kan virke ret meningsløs, især når jeg har meget travlt med studiet og derfor ikke har tid til så meget andet.

Jeg synes, det hjælper, hvis man sørger for at lave ting, som man har lyst til og netop ikke føles meningsløse. Det skal være noget, som gør dig glad, og som du ikke gør af pligt. F.eks. at gå en tur, se et afsnit af din yndlingsserie, ring til din mor eller en god veninde, bag boller osv. osv. Hvis du forsøger at gøre mindst 1 ting hver dag, som gør dig glad og giver mening for dig, så tror jeg, at det vil hjælpe til at modvirke følelsen af meningsløshed. Jeg synes også, at det kan være en hjælp at have noget at se frem til. F.eks. en venindeaftale eller noget så simpelt som en lækker ret til aftensmad.

Når det er sagt, er det nok svært helt at undgå følelsen af meningsløshed engang imellem, for nogle dage har man altså bare så travlt, at der ikke er tid til meget andet end praktiske opgaver. Men så kan du prøve at veje op for det ved at lave noget, der gør dig glad i weekenden eller en anden dag, hvor du har bedre tid.

Jeg håber, mit svar kan hjælpe dig. Du er altid velkommen til at skrive igen!

Hilsen Iben

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Hej sødeste brevkasse, er super glade for jeres hjælp, hvilket gør jeg igen skriver da jeg står i et dilemma.."

- Anonym