Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4235 spørgsmål og givet 6827 svar de sidste 14 år
2022-09-10T17:41:18: 1

Brevkassespørgsmål

Jeg har en KÆMPE sceneskræk

Indsendt af pige12 år


hej ungzone

jeg er en pige på 12 år der lige er startet i 6 kl.

og jeg har den Største sceneskræk.  jeg skal lave en fremlæggelse på 5 minutter til i næste måned, men jeg er simpelthen helt vildt bange for at jeg lige pludselig går i stå eller bryder sammen så de andre begynder at grine af mig og hver gang jeg tænker på det får jeg tårer i øjnene.

i må rigtig gerne give nogle gode råd om at overvinde sceneskræk.

hilsen G

pige
Andre ting

Andre ting

Se flere

Besvarelser

2022-09-25T02:05:25 2
Marissa

Kære G,

Det er helt forståeligt at have den form for sceneskræk, og du er absolut ikke den eneste. Der er mange andre, der er ligeså nervøse som dig. Det er ofte bare ikke noget, man ligger mærke til, fordi vi mennesker er rimelig gode til automatisk at skjule den slags. Det betyder, at de andre i din klasse nok heller ikke kan se på dig, at du er nervøs. 

Der er rigtig mange, der kæmper med sådan en form for frygt, men der er heldigvis også mange måder, hvorpå man kan hjælpe sig selv igennem det. Her er nogle overordnede råd:

1. Fortælle nogen om det

Det kunne være godt for dig at fortælle dine lærer om det. Både den lærer du har denne 5 minutters fremlæggelse hos, men også dine andre lærer. På den måde har du nogen, du kan snakke med det om, og så er der altid mindst én person i rummet, der ved, hvad du kæmper med. Du kan også fortælle det til dine forældre eller endda til nogen af dine venner i klassen, at du har den her form for sceneskræk. I de fleste tilfælde vil dine venner absolut god kunne forstå dig og har det nok lidt på samme måde som dig. 

2. Ikke være bange for frygten

Noget andet der er rigtig godt er, at minde dig selv om, at selve denne ubehagelige følelse af frygt, ikke er farlig. Selvom hænderne kan ryste, man sveder ekstra meget og hjertet hamre, så er din krop 100% lavet til at klare den slags. Din krop er udviklet til at kunne løbe super hurtigt eller træffe hurtige beslutninger, hvis du står overfor noget farligt. Den eneste forskel i den her situation er, at din hjerne tror, at det "farlige" du står overfor lige nu er noget som for eksempel en sulten løve, i stedet for en fremlæggelse. 

3. Vær god ved dig selv

Vær rigtig sød ved dig selv. Husk dig selv på, at du har klaret andre svære ting før, at du stadig er den samme skønne person uanset, hvad der sker, og at du jo ikke skal være perfekt, og derfor gør det ingenting hvis fremlæggelsen ikke er perfekt. 

Når du får tanker om, at du kommer til at fejle eller gøre noget pinligt, så sig sødt til din hjerne "nej, kære hjerne, det er alt sammen okay. Jeg ved godt, du prøver at hjælpe mig, men vi skal bare tage en dyb indånding, og så går det nok". Det lyder måske skørt, men det er en metode, der virkelig kan hjælpe. Og det kan hjælpe endnu mere, hvis du endda siger det højt, bare sådan hvisker det for dig selv, f.eks. inden du ligger dig til at sove om aftenen. 

Jeg håber, at mine råd kan være til en hjælp for dig! :) Du kan også altid gå ind på nettet og søge efter gåde råd til sceneskræk (eller præstrationsangst, som det også hedder).

Med venlig hilsen,

Marissa

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Jeg er virkelig taknemmelig over jeres side."

- Anonym