Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4014 spørgsmål og givet 6598 svar de sidste 13 år
2019-11-13T05:39:55: 2019-11-15T14:30:10: 2

Brevkassespørgsmål

Jaloux på søster

Indsendt af pige27 år


Jeg har en lillesøster som altid har været den populære, haft mange venner, haft nemt ved alting, altid er lykkedes med hvad hun har lavet. Nu har hun lige født en dejlig dreng og havde den mest ukomplicerede graviditet og fødsel. Selv nu oser hun af overskud da baby sover godt om natten. Hun har generelt aldrig mødt modgang som jeg har. Alt er kommet nemt til hende.

Jeg har kæmpet med dårligt selvværd, svære og forkerte beslutninger, knust hjerte, modgang på modgang. 

Vi er generelt blevet meget forskellige hvilket gør at jeg føler mig forkert og at jeg føler jeg burde være mere som hende. 

Den dårlige samvittighed over at jeg føler sådan er ikke til at holde ud. Jeg elsker min søster. Er bare så jaloux over at, hun altid skal få alt shine i familien. Pga det job hun har, får hun altid anerkendelse og store roser, jeg arbejder med mennesker og arbejder ben hårdt alle årets dage uden roser og takketaler.. Det er svært.

Jeg føler mine forældre er mere stolte af hende end de er af mig. Selvom de siger det ikke passer. 

Det er svært. 

pige
Familie

Familie

Se flere

Besvarelser

2019-11-14T14:18:54 2
Regitze

Hej med dig,

Jeg kan godt forstå du har det sådan, det lyder virkelig ikke rart. Det kan være en meget nedbrydende følelse at gå med, og det lyder som om du har haft det sådan i mange år. Du beskriver selv, at du har kæmpet med lavt selvværd, og det kan også have en negativ effekt på dine misundelsesfølelser. Jo mindre du selv føler, du er værd, jo mere kan du måske se hendes værd, hvilket igen forstærker din følelse af ikke at være god nok. Vi har allesammen styrker og svagheder, og lige nu lader det ikke til, at du kan se dine egne styrker. Det kan godt blive lidt en "ond spiral" af negative tanker, som netop kan blive forstærket i lyset af en person, som man oplever som "god og korrekt". Men igen - vi har allesammen styrker og svagheder, og vi oplever allesammen modgang i livet. Du har formået at kæmpe dig igennem din modgang, og knokler hårdt med dit arbejde, og det er en stor indsats!

Jeg kan godt forstå du er ked af ikke at blive anerkendt for dine bedrifter, når din søster bliver det. Det kan være du kan prøve at snakke med din familie om det, og fortælle dem, hvordan du har det? Det lyder lidt som om du har prøvet, når du skriver at de siger de ikke er mere stolte af din søster end dig. Men det er i hvert fald mit råd i forhold til at bekæmpe de følelser af misundelse, du har. Du kan fortælle dem, hvordan du har det generelt med din søster, men også komme med nogle eksempler på, hvad de konkret gør/siger, som får dig til at føle det du gør. 

Derudover kan du afhjælpe dit lave selvværd ved måske at tale med en psykolog. Lavt selvværd er ikke en skam, det er desværre meget udbredt, og det kan hjælpe at tale med nogle, som ved noget om det. Det kan være en længere proces at få genopbygget selvværdet, fordi det er blevet så meget en "vane" at tænke negativt om sig selv, at det har formet hjernen til at opføre sig på en særlig måde, helt fysisk. Men det kan lade sig gøre! Jeg har personligt selv haft store problemer med mit selvværd, og jeg synes det har hjulpet at få sat ord på alle de tanker og følelser overfor én, som kan stille de rette spørgsmål og guide mig mod en mere realistisk forståelse af mig selv og mennesker omkring mig. Du kan få en henvisning til en psykolog gennem din egen læge, for at få tilskud til betalingen. 

Jeg ønsker dig held og lykke med din situation, og jeg håber du får afhjulpet dine negative følelser, på den ene eller anden måde. 

Jeg håber du kunne bruge mit svar, og ellers er du altid velkommen til at skrive ind igen. 

Mange hilsner fra Regitze :-)

2019-11-14T23:13:46 1
Benedicte

Hej du,

Jeg forstår godt din situation, da jeg selv har to søstre, og ofte kan komme til at sammenligne mig med dem. Det er svært, når man er opdraget på nogenlunde samme måde, og så alligevel er så forskellige og går gennem forskellige ting i livet. Selvom du siger, at hun har haft det nemt, så er jeg sikker på, at hun også døjer med nogle ting. De ting du beskriver, som dårligt selvværd, svære og forkerte beslutninger og modgang, er noget vi alle må gå igennem. Hvis din søster ikke har gået gennem den slags endnu, så kommer det helt sikkert. Det gode ved modgang er jo, at vi bliver klogere af det og modnes i livet. Jeg forstår godt, at det er hårdt, at skulle møde modgang igen og igen, men sandheden er, at du for hver gang bliver stærkere - ja, selvom det er en kliché. Ingen går igennem livet uden problemer, og hvis de gør, så lærer de ikke ret meget. Jeg forstår også godt, at du kan blive lidt jaloux over hendes situation, men i virkeligheden ønsker du hende vel ikke noget ondt. Dårlige ting sker for gode mennesker, og gode ting sker for dårlige mennesker. Det at du har oplevet meget modgang, og hun ikke har, betyder ikke at hun er et bedre menneske end dig - overhovedet ikke. Derfor tror jeg heller ikke, at dine forældre er mere stolte af hende, og jeg synes, at du skal lytte til dem, når de siger det. Jeg kender dog godt følelsen af, at ens forældre er mere stolte af en anden i familien, men sandheden er, at de elsker dig lige så meget, som de elsker hende og er lige så stolte. Det kan du være sikker på. Du siger også, at du føler, at du er forkert, fordi I er så forskellige, og at du burde være mere som hende. Har du nogensinde overvejet, at hun har det på samme måde? Hun kunne sagtens tænke, at hun ville være mere som dig, og måske ser hun i virkeligheden meget op til dig. Som lillesøster ved jeg i hvert fald, at det er tilfældet for mig. Mindstebørnene kan ofte ende med at få mest opmærksomhed, og virke til at "shine" mest, som du beskriver. Det betyder ikke, at det du gør, ikke er flot og til at være stolt af - og at andre ikke ser op til dig. Det lyder til, at du arbejder meget hårdt og gør et godt stykke arbejde hver dag. Jeg synes da, at du skal være stolt af dig selv, selvom du ikke føler, at andre er det. Der er ingen skam i, at være jaloux på sin søster, men jeg synes også, at du skal til at tale dig selv op, for det er altså ikke nogen bedrift at være populær eller at have nemt ved tingene - men at kæmpe dagligt derimod, det kan du klappe dig selv på skulderen for. Jeg håber, at din situation forbedrer sig, og at du kan se det positive i tingene. Ellers er du naturligvis velkommen til, at skrive til os endnu engang. 

- Benedicte 

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Tak for en fantastisk hjemmeside, i gør det super godt, og jeg har fået svar på en masse problemer"

- Anonym