Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3975 spørgsmål og givet 6562 svar de sidste 13 år
2020-03-29T17:37:17: 2020-04-03T15:00:32: 1

Brevkassespørgsmål

Forældre tager mine penge/telefon

Indsendt af pige14 år


Hej 

Jeg skriver her ind, da jeg er ved at blive sindssyg af mine forældre. De skal altid blande sig i mit liv. De tvinger mig hele tiden til noget, og hvis jeg ikke gør dem tilfredse med det, så kan de bare finde på at tage min mobil eller 200kr sådan lige pludselig. Jeg synes ganske enkelt ikke at det er fair, da det er min private telefon og MINE private penge, som man ikke bare lige kan tage.

Har forældre ret til at tvinge deres 14 årige barn med straf?

pige
Familie

Familie

Se flere

Besvarelser

2020-04-01T03:03:55 1
Regitze

 Hej med dig,


Jeg kan godt forstå du er frustreret over, at dine forældre tager dine ting. I forhold til, om de må inddrage din telefon, så må de faktisk godt. Så længe du er umyndig (under 18 år), må dine forældre godt tage din telefon og endda kigge i den, hvis de er bekymrede for noget. Det står i forældreansvarsloven, og den betyder også, at de må blande sig i dine private sager - for dit eget bedste. 

Hvis du har fået pengene som gave eller gennem arv, må dine forældre ikke tage dem fra dig. Så vidt jeg kan læse mig frem til, gælder lommepenge ikke som gave, og de må derfor gerne tage dem. Dog er det sådan, at hvis du er over 15 år, og selv har tjent dine penge (gælder både for fritidsjob men også hvis du har tjent penge derhjemme for at gøre rent/slå græs/andet), er det dine penge, og dine forældre kan ikke tage dem. Dette gælder dog kun når du er over 15 år - ifølge loven. Her kan du også få din egen bankkonto, som dine forældre ikke har adgang til. 

Det er meget kringlet at finde ud af alt det her rent lovmæssigt, men uanset om de har ret til at gøre de ting eller ej, så tænker jeg det kunne være en god idé at snakke med dem om det, og fortælle dem, at du faktisk synes det er mega urimeligt. Tag det som en stille og rolig snak, og snak med dem om, hvad det får dig til at føle og snak eventuelt om, hvordan I kan undgå, at de gør sådan. Du har ret til privatliv og til at have dine ting i fred, og de skal have et ordentligt argument for at tage dine ting fra dig. 

Jeg håber du kunne bruge mit svar, og ellers er du altid velkommen til at skrive ind igen. 

Mange hilsner fra Regitze 

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"..tak for en god brevkasse. I er kommet med svar på flere af mine spørgsmål, som har været rigtig brugbare."

- Anonym