Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4570 spørgsmål og givet 7139 svar de sidste 16 år
2021-03-31T17:19:40: 1

Brevkassespørgsmål

smøger

Indsendt af pige11 år


Hej brevkasse

Jeg skriver fordi mine forældre ryger og jeg har brug for hjælp jeg bliver mega rasende når jeg ser dem stå og ryge men jeg bliver også super bange fordi min mor har en lungesygdom og jeg er bange for at der skal ske noget slemt jeg græder hele tiden og vil bare væk jeg kan ikke helt finde ud af om det er selvmords tanker eller om det bare er tanken om at komme væk fra mine forældre men det er skide irriterende at have så mange følser på en gang de siger det ikke rager mig hvis jeg har brug for at snakke med dem omkring det jeg kan ikke holde det ud mere kan i ikke godt hjælpe mig jeg bliver snart sindsyg af det her 

KH følsesvraget 

pige
Familie

Familie

Se flere

Besvarelser

2021-04-04T06:03:18 1
Markus

 Hej.


Ja. Det kan jeg virkelig godt forstå. Der er ikke noget være end at se nogle mennesker, man virkelig holder af, gøre skade på dem selv. 


Og det skal man selvfølgelig også give udtryk for. Hvis du ikke har gjort det endnu, tænker jeg sagtens du kan sige til din mor: "Mor. Jeg får det virkelig dårligt, hver gang jeg ser dig med en cigaret i munden. Du har en lungesygdom, og du burde virkelig stoppe med at ryge". 


Og så kan det være, hun tager det til sig. Men det kan også være hun ikke gør. Vi har desværre ikke kontrol over andre mennesker og hvordan de opfører sig. Det kan virke virkelig urimeligt, især når det er nogen der står os nær. Generelt gør mennesker dumme ting og er uperfekte. Og hvad gør vi ved det? Det nytter ikke noget at hade dem for det. Eller hade os selv. Det kommer vi ikke langt med.


Uanset om de mor ser lyset og træffer det fornuftige valg, er du nødt til at finde en måde at affinde dig med det. Når man er i en umulig situation, kan der opstå mange følelser og tanker, som du også beskriver. Lyst til at bare at komme væk, vrede, selvmordstanker endda. Det bedste vi kan gøre i de situationer, er at prøve at elske, dem der står os nær, på trods af deres fejl. Selvom det viser sig, at du og du mor ikke kan blive enige om det med rygningen, er jeg sikker på at i stadig kan have et godt forhold sammen. 


Prøv at forestil du ligesom din mor havde en dårlig vane. Det kunne være at du blev oppe for længe om aftenen og ikke fik nok søvn. Det ville din mor sikkert have noget at sige om. Og du ville sikkert godt kunne se pointen i det hun sagde. Men det ville stadig være svært for dig at lade være. Og du ville sikkert blive irriteret, hvis hun blev ved med at prøve at få dig til at stoppe, når du ikke selv følte du kunne.


For sådan er det med dårlige vaner. Vi ved vi burde stoppe. Men det kan vi ikke altid. Og sådan tror jeg også det er med din mors rygning. Hun ved hun burde stoppe. Hun ved hun har en lungesygdom. Men det er ikke let for hende at stoppe. For sådan er det med nogle ting. Cigaretter er også virkelig afhængighedsskabende. Langt de fleste mennesker der, ryger har virkelig svært ved at stoppe. Og én ting er helt sikkert: Hun gør det ikke for at genere dig. Hun elsker dig og prøver sikkert alt hvad hun kan for stoppe. Grunde til at hun ikke kan stoppe har ikke noget med dig at gøre. Det er ikke din fejl. Det er bare svært for hende. Og du har ikke gjort noget galt. Hvis du fortæller hende hvordan du har det med det, har du gjort hvad du kan.


Håber det hjalp. Skriv til os igen. Uanset hvad du ellers har på hjerte!


mvh Markus


Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om familie

"Jeg elsker brevkassen, og den har hjulpet mig meget"

- Anonym