Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4561 spørgsmål og givet 7126 svar de sidste 16 år
2022-07-27T22:33:00: 2

Brevkassespørgsmål

Sidste valg og ny søster

Indsendt af pige17 år


Hej ungzone.

Jeg har altid følt mig som sidste valg både når det kommer til familie og venner. Min lillesøster har altid fået mange ting, jeg får også mange ting men jeg hjælper til gengæld også meget til der hjemme. Mine forældre er skilt, og min søster hjælper aldrig til, det er stort hvis hun gør som der bliver sagt og fx hjælper med at tage af bordet, jeg hjælper altid til med rengøring, dyrene og vasketøj og mine forældre ved at hvis de spørger om jeg vil hjælpe med noget vil jeg altid sige ja, men jeg kan aldrig gøre noget godt nok. Min søster er meget nærrig og vil ikke bruge penge på noget selvom hun selv tjener penge, men så køber mine forældre det bare til hende. Min mor og stor søskende deltager altid i min søsters ting men aldrig i mine, min mor tager ikke engang med når der fx var intro møde på min uddannelse hvor alle andres forældre var med. Min far har haft mange kærester gennem tiden og også været gift, hver gang min far får en ny kæreste har han kun fokus på hende og hendes børn, han ville engang købe en bil til en efter de havde kendt hinanden i 14 dage, selvom vi ikke har ret mange penge og det er svært at få det hele til at løbe rundt. Da han blev gift lovede han at intet ville ændre sig, men efter noget tid spurgte jeg ham om vi kunne lave noget uden de andre ligesom vi plejede men han sagde bare at det havde han ikke tid til han havde en ny familie nu. Jeg er altid sidste valg og det får mig til at føle mig som ingenting. Jeg har en store søster jeg ikke har set i 12 år nu er hun voksen og har kontaktet mig, fortalte min far jeg havde skrevet med hende og han har allerede ændret sig, så nu er jeg igen sidste valg og hele mit liv ændre sig igen. Det skal lige siges at min lillesøster sidste år valgte at droppe kontakten til min far så jeg var det eneste barn der har kontakt med ham, hvilket ødelagde kontakten mellem min mor og far så de ikke kan tale sammen. Min mormor er lige død og nu kommer min søster og vil have kontakt hvad skal jeg gøre? 

pige
Familie

Familie

Se flere

Besvarelser

2022-08-07T03:20:37 2
Marissa

Hej,

Det lyder til, at du har en hel del at kæmpe med, når det kommer til din familie. Det er helt forståeligt, at det er meget frustrerende og sårende, når din familie ikke kan finde ud af at vise dig den opmærksomhed og omsorg, som du har brug for. Derfor er det kun rigtig godt, at du rækker ud og deler dine tanker og problemer med nogen, som du f.eks. gør nu ved at skrive herind.

Der er nogle råd/metoder, som du kan anvende i mange forskellige situationer og med mange forskellige mennesker, og netop derfor også overfor din familie.

1. Kommuniker med dem omkring dig - fortæl dine forældre at du har brug for deres involvering og interesse i dig og dit liv. Fortæl din søster at du ville være rigtig glad for at få mere af hendes hjælp til de praktiske ting i hjemmet.Fortæl dine familiemedlemmer at du går og føler dig tilsidesat og alene, når de ikke husker at prioriterer deres forhold med dig. Vigtigst af alt, så forsøg så vidt som det er muligt at sige de her ting til dem på en stille og rolig måde, for så er der større chance for at de lytter (selvom du måske er nødt til at fortælle dem tingene flere gange).

2. Sig fra og sæt grænser - sig fra når du f.eks. føler, at du bliver bedt om at gøre mere end din søster. Insister på at du gerne vil deltage i de praktiske opgaver i hjemmet, hvis der forventes den samme deltagelse fra din søster (ud fra hvad der passer til hendes alder, selvfølgelig - hvis hun er noget yngre end dig, så kan hun jo ikke alle de samme ting, som du kan endnu). Dette råd kan du også bruge overfor din anden søster, som nu har kontaktet dig, hvis du vælger at snakke med hende - sig fra hvis hun gør noget du ikke er tilpas med, sæt de grænser du har brug for f.eks. ift. hvor ofte du vil have kontakt med hende, eller hvordan du ønsker at jeres forhold skal indebære.

3. Søg det der gør dig glad, minimer det der gør dig trist - det kan være at det er bedre for dig at minimere den tid du f.eks. tilbringer med din far, i de perioder hvor han ikke kan finde ud af at være en ordentligt far. Hvis han ikke lytter og mest bare gør dig ked af det eller skuffer dig, så er det måske bedre med lidt afstand til ham. Hvis din søster, som nu søger kontakt med dig, til gengæld kan bringe noget godt ind i dit liv (en der lytter til dig, en du kan have det rart med), så kan du søge hendes selskab mere.

Det virker til, at de folk omkring dig, som ikke helt kan finde ud af at behandle dig som du fortjener, trænger til at få øjnene lidt mere op for, hvad du har brug for. Og det virker til at du også bare fremover skal minde dig selv om at du ikke behøver at gå med på hvad de vil i stilhed - 1) fortælle dem, hvad du føler, og hvad du har brug for, 2) sige fra når du føler, at du bliver behandlet uretfærdigt eller hvis der er noget, du er utilpas med, 3) brug ikke for meget tid eller energi på dem som ikke kan være omsorgsfulde eller tage hensyn, selv når du fortæller dem, hvad du har brug for, og hvad der sårer dig.

Jeg håber, du kan bruge de råd, jeg har skrevet til noget. Tøv endelig ikke med at skrive ind igen, hvis du ikke helt fik det svar, du ønskede, eller hvis du bare får lyst til at dele noget andet.

Derudover kan du også gå nogle andre steder hen, hvor du også kan få råd og hjælp:
https://bornetelefonen.dk/
https://headspace.dk/tal-med-os/

Med venlig hilsen,

Marissa

2022-08-07T03:21:56 1
Nicole

 Kære du. Hvor er jeg ked af at høre, at du ikke føler dig set eller hørt af din familie. Jeg kan godt forstå, at det er en virkelig svær situation. 

Jeg synes, at du skal prøve at fortælle dine forældre hvordan du føler. Prøv at tage en stille og rolig snak med dem, hvor du fortæller dem, at du er ked af, at de ikke har den samme tid til dig, som til dine andre søskende. Jeg tror ikke det er fordi de ikke vil bruge tid med dig, men måske fordi du er meget selvstændig og så tænker de måske ikke så meget over det. Din søster får hjælp økonomisk, men det er måske ikke fordi de ikke vil gøre det samme med dig, men simpelthen fordi du selv klarer det hele, så de ikke ved, at du også har brug for dem og deres hjælp en gang imellem. Men selvfølgelig kan man også have brug for sine forældre uanset hvor gammel man er og hvor selvstændig man er, så jeg synes, at du skal tale med dem, for du har lige så meget ret til deres opmærksomhed, som resten af dine søskende. 

Du skriver, at du ikke ved om du skal have kontakt til din søster og jeg kan ikke lige gennemskue om det er fordi at der er nogle kontroverser mellem din storesøster og resten af familie, men jeg synes da, at du skal have kontakt med hende, hvis det er det du gerne vil! I mit hovede er der aldrig nogen, der har ret til at fortælle andre hvem de vil se eller bruge tid sammen med. Det er helt op til folk selv og det er virkelig tarveligt og overhovedet ikke okay, hvis resten af din familie vil blande sig i, at du har kontakt til din søster. De problemer de måtte have med hende er overhovedet ikke noget du skal blandes ind i. Den må de selv klare.

Jeg håber, at du fik svar på dit spørgsmål og ellers er du velkommen til at skrive herind igen. 

- Nicole

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om familie

"Tak for en super dejlig brevkasse"

- Anonym