Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3293 spørgsmål og givet 5705 svar de sidste 11 år
2019-02-14T23:21:41: 2019-02-19T22:49:47: 3

Brevkassespørgsmål

Laborant eller tjener?

Indsendt af pige19 år


Hej. 

Jeg er 19 år og læser til laborant på et erhvervsakademi, jeg er i gang med mit 2. Semester. Jeg er lige begyndt at arbejde som tjener og jeg nyder det virkelig, så meget at jeg har overvejet at droppe studiet som laborant og uddanne mig som tjener, jeg ved det dog ikke helt endnu. Jeg kan rigtig godt lide kemi og biologi, og der er selvfølgelig en hvis anerkendelse i det, og en fremtid som jeg kan se man kan arbejde med i mange år. Synes selvfølgelig også det er super fedt at være i laboratoriet dagen lang, men der er diverse forhindringer i det.

Derimod synes jeg at jeg er afslappet i mit arbejde som tjener og i mit "rette element", selvom der er mange mennesker og der er travlt så har jeg stadig overblikket og glæden ved at arbejde. Jeg kan godt mærke at jeg har arbejdet hårdt når jeg kommer hjem, men jeg får en hvis tilfredsstillelse ud af det. 

Så jeg står i det dilemma om jeg skal forsætte studiet som laborant, som vare 2 år endnu, eller starte et nyt studie som tjener, som vare 3 år og 3 måneder.

Jeg kommer selvfølgelig væk fra alle mine nye venner fra studiet, men så alligevel ikke, da det er i samme bygning jeg kan læse til tjener, dog under en anden afdeling end laborant uddannelsen er.

Nogle gode råd?

pige
Uddannelse

Uddannelse

Se flere

Besvarelser

2019-02-16T20:54:50 1
Sofie

Kære du,

Uddannelse er ensbetydende med mange valg, herunder også fravalg, for rigtig mange, og jeg tror på, det kan være svært.

Jeg synes, det er rigtig fedt for dig, at du er glad for dit studie og kan se dig selv i jobbet i mange år. Anerkendelsen, som du nævner, ved at uddanne dig til laborant, synes jeg ikke, du skal tænke så meget over, for anerkendelse bør ikke være grunden til, at du vælger at fortsætte på din uddannelse. Du skal fortsætte på din uddannelse, fordi du synes, det er fedt. Jeg er dog lidt interesseret i de forhindringer, som du nævner - hvad handler de om, og fylder de meget for dig?

Det er også dejligt, at du har fået et arbejde, som du nyder, men for mig lyder overvejelsen om at droppe ud af din nuværende uddannelse og uddanne dig til tjener som en pludselig indskydelse, og noget, som jeg synes, du skal tænke lidt mere over. Ikke at der er noget i vejen med at uddanne sig til tjener, fordi hvis du hellere vil det, synes jeg absolut, du skal gøre det, men jeg tænker umiddelbart, det kræver lidt mere tænketid at droppe ud af en uddannelse. Også taget den korte tid, som du har arbejdet som tjener, i betragtning.

Jeg har ikke selv stået i en lignende situation, men jeg tror, at hvis du giver det lidt mere tid, vil du også finde ud af, hvilken beslutning du har den bedste mavefornemmelse med.

Held og lykke med det!

Kærlig hilsen,

Sofie


2019-02-17T20:04:47 1
Maja

Hej!

Uddannelse er altid en svær ting. Man kan blive alt for mange ting, og det plager mange (inklusiv mig selv) - man føler nok aldrig at man bliver helt tilfreds, for det kan jo ske der er noget der er bedre for en. 

Du skal nok mærke efter om du har interessen i at være tjener 37 timer, og ofte på skæve tidspunkter (bare for at hjælpe med plusser og minusser). Tjener er en hård branche, især på den lange bane. Derfor skal du gøre op med dig selv, hvad der er bedst for dig. 

Jeg vil derimod samtidig sige til dig at du altid kan arbejde som tjener under din uddannelse, og få fuldtidsjob som det bagefter - dermed gøre din laborantuddannelse færdig og altid have den i baghånden. 

Det handler virkelig om at mærke efter - hvis du kan mærke at du ikke vil være glad i arbejdet som laborant, så drop det! Det handler om at finde glæden i det man laver (vi skal trods alt arbejde til vi er 70 år).


Håber du kan bruge svaret! :)


De kærligste hilsner 

Maja

2019-02-18T09:30:57 1
Iben

Kære du, 

Hvor er det dejligt for dig, at du har fået et arbejde, som du er så glad for! 

Men jeg kan godt forstå dilemmaet. Det er en skræmmende beslutning at skulle tage - man er vel altid bange for at tage den forkerte beslutning og senere fortryde... Jeg tror, mit bedste råd til dig er at mærke efter, hvilket fag, der interesserer dig mest. Prøv at se bort fra alle "småtingene" som f.eks. hvor lang tid, du skal bruge på uddannelsen, dine venner på studiet, fremtidig løn osv. Fokusér på, hvad du brænder mest for, og hvad du kan se dig selv gøre langt ude i fremtiden. For når alt kommer til alt, handler den her beslutning om, hvad du potentielt skal lave resten af dit liv - og det siger jeg ikke for at gøre dig endnu mere presset! Jeg siger det bare for at understrege, at flere af de ting, du nævner, som spiller ind på din beslutning, ikke kommer til at betyde noget i fremtiden. I sidste ende handler det kun om, hvad du har lyst til at bruge dit liv på.

Et andet råd, jeg vil give dig, er, at slå koldt vand i blodet og ikke tage en forhastet beslutning. Fortsæt på din nuværende uddannelse indtil videre og se, om du med tiden får nemmere ved at se, hvad der er det rigtige for dig. Du har den kæmpe fordel, at du lige nu har muligheden for at prøve begge ting af, og derfor kan mærke på egen krop, hvad det vil sige at være hhv. tjener og laborant. Så jeg synes, at du skal udnytte den mulighed og fortsætte i begge disse fag, indtil du føler dig parat til at tage en beslutning. 

Jeg håber, at mine råd kan hjælpe dig på vej. Du er altid velkommen til at skrive igen.

Held og lykke!

Hilsen Iben

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om uddannelse

"Nu har jeg endnu engang brug for et af jeres fantastiske råd"

- Anonym