Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4179 spørgsmål og givet 6790 svar de sidste 14 år
2021-05-02T20:53:59: 2

Brevkassespørgsmål

Svært med matematik

Indsendt af pige12 år


hej brevkasse. jeg skriver idag fordi jeg har det svært med matematik. jeg er 12 og går i 6. klasse, jeg ved ikke hvad jeg skal gøre fordi min mor forventer at jeg er god til det i skolen. jeg har brug for matematik hjælp men hvor? 

HJÆLP

pige
Uddannelse

Uddannelse

Se flere

Besvarelser

2021-05-05T03:47:44 1
Markus

Hej.

Lad mig starte med at sige at langt de fleste har svært ved matematik. Jeg tror det er de flestes hadefag. Selv de børn, der ellers er rigtig gode i skolen, har ofte svært ved det. 

Jeg kan også huske, da jeg gik folkeskolen, at jeg virkelig kunne blive irriteret på matematikfaget. Jeg tænkte nogle gange at der var et eller andet jeg ikke "fangede" eller at alle de andre havde lært det hemmelige "matematiksprog", som gjorde det var super let for dem. 

Det jeg fandt ud af efterhånden er et man er nødt til at tænke på matematik på en helt anden måde end andre fag. Hvis du fx er god til sprogfagene eller musik eller idræt, så er det højest sandsynligt fordi det læreren beder dig om at gøre i de fag, giver helt naturlig mening for dig. Folk der fx er gode til musik kan bare sætte sig ned og spille. Og der er også nogle, der bare har let ved at skrive og lære sprog. Jeg tror dog ikke at den tilgang virker, når det kommer til matematik. Det er de færreste, der bare fatter det første gang. Og hvis man er vant til fra andre fag bare at fatte det første gang, kan det være frustrerende. 

Matematik kræver koncentration, og det kræver at man lærer en masse små regler, som man skal anvende i den rigtige rækkefølge på de rigtige tidspunkter. Det synes de fleste er kedeligt. Og når vi synes noget er kedeligt, bliver vi hurtigt irriterede og giver op. Men prøv at tænk på matematik, som det at bygge et hus. Hvis du skulle bygge et hus, ville du nok ikke forvente at det stod færdigt efter du havde lagt den første mursten. Og sådan er det også med matematik. Hvis du ikke fatter det lige med det samme, så betyder det ikke at du ikke kan finde ud af det. At løse en ligning er lige som et hus der skal bygges op inden i dit hoved. Hvis det er en svær ligning, tager det lang tid. Selv for dem, der er gode til matematik. En god murer er jo heller ikke en god murer fordi han kan trylle huse frem fra den rene luft. Hvis du vil være god til matematik, betyder det ikke at du skal kunne regne helt vilde ting ud i hovedet, som fx 44 x 55. Det vigtigste er at du ved at der findes regler for hvordan et sådant regnestykke skal løses. Så kan det godt være du skal slå noget op, spørge din lærer, din mor eller en fra klassen - men i sidste ende kan stykket løses. Og sådan er det med alle matematikstykker: Det ser fuldkommen umuligt ud lige når vi kigger på det, men hvis vi bruger lang tid på det, så er det altid en løsning. Det handler bare om at finde og bruge de rigtige regler. 

På den måde adskiller matematik sig fra andre fag. I dansk, engelsk, idræt eller musik ved man med det samme hvis man god til det. det føles naturligt - som noget man næsten ikke behøver tænke over. Sådan er det ikke at være god til matematik. At være god til matematik betyder det modsatte; at man er villig til at bruge så lang tid som det kræver fx at løse en ligning med mange x'er. 

Så når du siger du ikke er god til matematik, så kan jeg godt forstå det er frusterende. Men husk at matematik er helt anderledes end andre fag. Det er noget de fleste har svært ved. Selv hvis man er god til det, er man nødt til at bruge tid på det. Når man skal løse en matematikopgave, er det som at bygge et hus inde i hovedet; det vil først stå færdigt, når man har tænkt længe over det. Men selvom det tager tid, er der altid en løsning. Det handler bare om at finde de rigtige redskaber og bruge dem de rigtige steder. 

Håber det kunne bruges. Hvis ikke, så skriv bare igen. Så går jeg i tænkeboksen igen!

mvh Markus

2021-05-05T07:11:01 1
Ida

 Hej med dig

Det er aldrig sjovt at føle, at der er noget man ikke er god til. Men husk på, at alle har noget de kæmper med og alle har det svært ved nogle ting, for vi kan ikke være god til det hele. 

Jeg synes du skal prøve at snakke med din lærer omkring dine tanker med matematik. Både at du synes det er svært, men også hvad du kan gøre for at gøre det bedre. Din matematiklærer har helt sikkert nogle gode tricks. 

Jeg synes også det er en rigtig god ide, at tale med din mor om dine tanker omkring, at du synes matematik er svært. Sig alt det til hende, som du skriver ind her og snak med hende om, hvad I kan gøre, for at du bliver bedre, hvis det er det du ønsker. Men mit bedste råd til dig, vil altid være at gøre det så godt du kan, så kan man ikke gøre mere. 

Du skriver du gerne vil have hjælp til matematik, og her er der lidt forskellige løsninger: 

1. Du kender nok matematikfessor, og hvis ikke, er det en rigtig god webside, hvor du kan lære rigtig meget om matematik. 

2. der er også den mulighed at købe et abonnement til HejAlbert. Det er også en rigtig god app/internetside til matematikhjælp. Den koster dog lidt penge om måneden, så derfor er det en rigtig god ide at snakke med din mor eller far om det først.  

3. en tredje mulighed, er også mentordanmark. Her kommer der en hjem til dig og hjælper dig med matematik en til en. Dette koster også penge, og du skal have dine forældres godkendelse først. Men de er super dygtige og meget søde. 

Jeg håber mit svar kan hjælpe dig, og at du måske får brugt en af de ovenstående muligheder. Hvis du har brug for hjælp igen, er du altid velkommen til at skrive herind igen. 

Held og lykke 

Kærlig Hilsen Ida Marie

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"..tak for en god brevkasse. I er kommet med svar på flere af mine spørgsmål, som har været rigtig brugbare."

- Anonym