Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4179 spørgsmål og givet 6790 svar de sidste 14 år
2021-08-05T10:23:21: 1

Brevkassespørgsmål

Efterskole-gymnatie eller ej

Indsendt af pige14 år


Hej 

Jeg er en 14 årige pige, som skal til at starte i 8. klasse.

Min veninde starte på efter skole om et år, og jeg er begynd at tænke meget over, om jeg skal på Efterskole, og Gymnasie. Jeg har valgt at Jeg ik vil tage på Efterskole.

Jeg kan ikke lide at få nye venner, og er meget generet, men hvad nu hvis jeg ik kommer på Gymnasie? 

Så for jeg ik en hue. 

En uddannelse. Altså jeg har mine eksamensvar, tror jeg.

Så går jeg hjemme heletiden.

For sikkert ik et job.

Og jeg tørre ik air det til mine forældre, for så siger de, at jeg skal tage af sted for at prøve det.

Jeg er så forvirret please hjælp!

Hilsen pige på 14

pige
Uddannelse

Uddannelse

Se flere

Besvarelser

2021-08-08T05:39:11 1
Tia

Wow wow.. så tror jeg lige, at du skal sætte dig ned "pige på 14" og ta' en dyb indånding! Det var sørme mange store tanker, du går rundt med i en tidlig alder.

Først og fremmest er det ikke alle, der går på efterskole, og man kan sagtens komme på gymnasiet uden at have gået på efterskole. Du kan færdiggøre 9. kl og gå direkte på gymnasiet, eller du kan vælge at gå på efterskole eller tage 10.kl, og så vælge en ungdomsuddannelse efter. Nu siger du gymnasiet, men det er jo ikke kun det. Der er mange ting at vælge mellem, når du er færdig med folkeskolen. Efter folkeskolen tager man almindeligvis en ungdomsuddannelse, ex: STX (almene gymnasium) men der er jo også andre gymnasiale 3-årige uddannelser: HTX, HHX eller en HF eller HG, som er en 2-årig ungdomsuddannelse. Derudover er der erhvervsskoler, hvor du både får praktisk erfaring samtidig med teoretisk viden. Der er rigtig mange muligheder! Tænk over hvad du har lyst til at arbejde med og hvilken slags uddannelse og fag, der interesserer dig. Så er det nemmere for din lære/forældre at forstå og hjælpe dig med at vælge det rigtige for dig. 

Hvis du er bange for at gå derhjemme hele tiden, så prøv at få dig et fritidsarbejde? Det er vist først, når du er fyldt 15år, at der er flere muligheder, men så lav en god ansøgning og begynd og tænk over, hvor du vil arbejde henne. Det giver dig en god erfaring, og du kommer til at møde kollegaer/andre på din alder, så det vil være godt, når du siger, at du er genert. Det udvikler dig på mange punkter.

Hvis det er frygten for at møde nye mennesker, der afholder dig fra at starte et nyt sted, så skal du slet ikke være nervøs! ALLE der starter er jo nye. Der vil sikkert også være nogle andre, der er lige så generte som dig. Nogle er bare bedre til at skjule det. Der kommer til at være så mange nye mennesker, så du skal nok finde nogle gode venner. Men jeg kan sagtens forstå dig, alle er nervøse for at møde nye mennesker. Kan de li' mig, kan jeg li' dem. Men man må tage springet nogle gange, og så kan man grine af det sammen om nogle år. 

Og lad mig fortælle dig en vigtig vigtig ting; vi har alle mål og drømme, men det er ikke sikkert, at vi alle tager den samme vej til den samme drøm. For nogle er vejen hurtig og lige uden problemer. For andre er vejen snirklet med mange bump undervejs. Pointen er ikke, hvor hurtig vi når vores drøm, men at man fortsætter og faktisk når drømmen.

Tid er en mærkelig ting. Nyd dét du har nu, venner/familie/helbred osv. Et skridt af gangen, jeg er sikker på, at du nok skal klare det.

Jeg håber, du finder ud af det. Og ellers er du altid velkommen til at skrive ind til os igen.

Kærligst Tia

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"..tusind tak for denne hjemmeside, i har hjulpet mig ret mange gange bl. a. ved at stoppe en spiseforstyrrelse/depression inden det gik helt galt og meget mere, så tak for det."

- Anonym