Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3737 spørgsmål og givet 6348 svar de sidste 13 år
2020-03-22T18:07:34: 2020-03-24T14:23:11: 2

Brevkassespørgsmål

Motion og menstruation

Indsendt af pige13 år


Hej!

Jeg er en pige på 13 år som ret hurtigt kom i puperteten (10 11 års alderen) men jeg har ikke fået min menstruation endnu, alle “tegnene” passer som at man ca. får det 2 år efter bryster, og ca. 1-2 fra udflåd og sådan, og min mor fik det også allerede som 11 årig. Men jeg har hørt at man godt kan udskyde det ved at spise for lidt eller træne for meget, eller veje for lidt ( jeg ved dog ikke om det altsammen er myter) men ja jeg ved ikke om det er derfor jeg ikke har fået det. Jeg vejer ca. 45 kg og er ca. 160 høj, og jeg spiser måske lidt for lidt men nok meget normalt, og så går jeg til 2 gange sport af 45 min om ugen og laver 150 mavebøjninger om dagen. Men er det nok til ikke at få sin første menstruation?! 

Jeg håber at i kan svare!


pige
Krop og sundhed

Krop og sundhed

Se flere

Besvarelser

2020-03-23T01:23:06 1
Iben

Kære du, 

Så vidt jeg ved, er det rigtigt nok, at ens menstruation kan tage længere tid om at komme, hvis man dyrker meget sport eller er undervægtig. Jeg tror dog ikke, at det gælder for dig, for min forståelse er, at der skal være tale om ret ekstreme forhold, før menstruationen bliver udsat. Dvs. at man skal træne rigtig meget (som f.eks. hos elite-sportsudøvere) eller være meget undervægtig (f.eks. grundet en spiseforstyrrelse).

Det lyder til, at du er sund og rask, og har et fornuftigt forhold til træning og mad, så hvis det er rigtigt forstået, så tror jeg ikke, at det er det, der er grunden til, at du endnu ikke har fået din menstruation. 

Jeg synes dog heller ikke at det er noget, du skal bekymre dig om. Det er meget forskelligt, hvornår man får den, og det hænger ikke nødvendigvis sammen med, hvornår du får bryster osv. Jeg er helt sikker på, at den nok skal komme - og det lyder på ingen måde unormalt, at du ikke har fået den endnu. Jeg vil bare anbefale dig at nyde ikke at have menstruation, så længe det varer - det er da dejlig nemt at undvære den indtil videre ;-)

Jeg håber, mit svar kan hjælpe dig. Du er altid velkommen til at skrive igen!

Hilsen Iben

2020-03-24T11:52:04 1
Regitze

 Hej med dig,


Jeg kan godt forstå du er nysgerrig på, hvornår du får din første menstruation og tænker over, hvad det handler om. I forhold til om du kan udskyde den ved at spise for lidt og dyrke meget motion, handler det egentlig om, at for at du kan få menstruation, skal din krop have en vis fedtprocent, fordi de kvindelige kønshormoner er afhængige af fedt for at kunne produceres. Mange unge piger har en lav fedtprocent tidligt i deres teenageår (omkring 12-14 år), men det begynder på et tidspunkt at ændre sig - f.eks. også i takt med, at man udvikler bryster. Herefter begynder hormonproduktionen så småt, og dét i sig selv er også med til at kroppen ændrer sig og lagrer mere fedt. 

Så du kan sagtens træne som du gør, og stadig få din menstruation. Som du selv beskriver, så har du allerede oplevet de første tegn på, at den er på vej, så den er der nok inden længe. 

Jeg håber du kunne bruge svaret, og ellers er du altid velkommen til at skrive herind igen :-)

Mange hilsner fra Regitze 

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Ps. I gør et fantastisk arbejde! Tak for det"

- Anonym