Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4459 spørgsmål og givet 7039 svar de sidste 15 år
2020-05-02T18:19:54: 2020-05-05T09:33:35: 2

Brevkassespørgsmål

Kønsvorter?

Indsendt af pige15 år


Hej brevkasse.

Jeg er en pige på 15, som har et problem.

For et stykke tid siden mørkere jeg at der var en lille knop i min skede, og jeg er nu bange for at det kunne være en kønsvorte.

Jeg har aldrig haft sex eller lavet noget seksuelt. Men det skal også siges at jeg heller ikke har fået HPV-vaccinen. Er det derfor? 

Er kønsvorter farlige? Hvordan kan jeg få den væk igen?

Jeg tør ikke at sige det til min mor eller nogle andre voksne, da jeg ikke har et tæt nok forhold med nogen. Hvad skal jeg gøre?

Hilsen en lidt bekymret pige

pige
Krop og sundhed

Krop og sundhed

Se flere

Besvarelser

2020-05-04T09:15:52 1
Iben

Kære du, 

Det er rigtig fint, at du er opmærksom på din krop og på, om der er noget, der er anderledes, end det plejer.

Jeg vil starte med at sige, at så vidt jeg ved, kan man ikke få kønsvorter uden at have været seksuelt sammen med en anden, så jeg tror bestemt ikke, at det er kønsvorter, du har. 

Der kan være flere grunde til, at man kan få en knop i eller ved skeden. Hvis den sidder udenfor skeden, kan det f.eks. være et indgroet hår, hvilket er ganske ufarligt og ofte går væk af sig selv inden for nogle uger. 

Hvis jeg var dig, ville jeg måske lige vente og se, om den går væk af sig selv. Hvis den ikke gør det, så synes jeg, at det er vigtigt, at du taler med nogen om det (en forælder eller en læge), så du kan finde ud af, hvad det er. Det er aldrig rart at gå med en følelse af, at der måske er noget galt, og man ved jo aldrig med sikkerhed, om det kan være noget mere alvorligt - eller helt ufarligt. Så selvom du måske synes, at det er grænseoverskridende at skulle tale med dine forældre eller en læge om det, så vil jeg helt sikkert anbefale dig at gøre det alligevel. Så du kan få ro i maven og forhåbentligt finde ud af, at det ikke er noget alvorligt :-)

Jeg håber, mit svar kan hjælpe dig. Du er altid velkommen til at skrive igen!

Hilsen Iben

2020-05-04T04:59:42 1
Regitze

 Hej med dig,


Det lyder som en ubehagelig situation, og jeg kan godt forstå det er ubehageligt at skulle snakke med nogle om den slags private ting. Kønsvorter smitter som oftest ved seksuel kontakt, så det er højest sandsynligt ikke dét. Det er rigtigt, at HPV-vaccinen kan beskytte mod kønsvorter. 

Knoppen kan være en bums eller andet, men den nemmeste måde at finde ud af det på, er ved at kontakte din egen læge. Han/hun har tavshedspligt, og må derfor ikke fortælle nogle (heller ikke dine forældre) om det du fortæller. Hvis det gør ondt eller svier, vil det i hvert fald være smart at få det undersøgt af en læge. 

Jeg håber du kunne bruge svaret, og ellers er du altid velkommen til at skrive herind igen. 

Mange hilsner fra Regitze 

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Det er mega fedt det i gør, og jeg ved med sikkerhed hvor mange børn i hjælper <3"

- Anonym