Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3483 spørgsmål og givet 6003 svar de sidste 12 år
2020-07-05T13:23:10: 1

Brevkassespørgsmål

Mens

Indsendt af pige12 år


Hej jeg er en pige på 12 snart 13 og jeg har fået min første mens, og jeg ved ikke hvordan jeg skal sige det til min mor fordi jeg synes du er pinlig/akavet at sige. Hvad skal jeg gøre
pige
Krop og sundhed

Krop og sundhed

Se flere

Besvarelser

2020-07-06T01:38:32 1
Markus

 Hej.

Menstruation er noget helt naturligt, og det er ikke noget man skal skamme sig over. Alle piger kommer til at opleve det. Det kan virke voldsomt, men det betyder sådan set bare at du er ved at gå i puberteten. Begge dine forældre vil være fuldkommen klar over hvad det er. Nogle piger får det lidt senere, andre lidt tidligere, men dine forældre vil være klar på at det er her omkring 12-års alderen at de fleste piger får det. Så du skal i hvert fald ikke være bange for at det er noget der er overraskende eller chokerende. Og hvis det er din mor du vil sige det til, så husk på at hun skulle igennem præcis det samme engang. Så hun vil nok have fuld forståelse for hvor svært det kan være at snakke om. 


Hvis du synes det er for mærkeligt bare at gå hen til din mor og ud af det blå sige "Jeg har haft min første menstruation", så kunne man måske i stedet sige: "Mor, jeg oplevede noget den anden dag. Jeg tror måske jeg har haft min første menstruation". Forhåbentlig vil din mor forstå at menstruation er noget nyt og forvirrende for dig, og hun vil forhåbentlig også få lyst til at dele ud af sin visdom og sætte dig ind i hvordan det foregår. En ting er sikkert; Selvom det kan føles pinligt og akavet, så er det ikke noget du bør skamme dig over. Prøv og tænk hvor fjollet det ville være hvis noget kroppen gjorde helt af sig selv, uden vi havde nogen kontrol over det, var noget vi skulle skamme os over. Det at du har fået din menstruation betyder at du udvikler dig som du skal, så bare rolig. Jeg er sikker på at dine forældre møder denne nyhed med forståelse og omsorg. Ellers skriver du bare igen. Held og lykke med det!


mvh Markus




Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"..tak for en god brevkasse. I er kommet med svar på flere af mine spørgsmål, som har været rigtig brugbare."

- Anonym