Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3648 spørgsmål og givet 6242 svar de sidste 12 år
2020-08-26T07:15:11: 3

Brevkassespørgsmål

Jeg føler mig utryg pga. mit sved.

Indsendt af pige22 år


Halløj derude.

Lad mig gøre det kort og godt. Jeg er en kvinde på 22 år og jeg har problemer med en svedtendens under armene.

Jeg har umiddelbart, som jeg husker, haft det siden mine tidlige teenageår.

Jeg føler mig utryg og utilpas også endda når jeg tager det tøj på jeg elsker mest. Jeg er så bange for pletter, lugt og at jeg nærmest skal rende rundt i kæmpestort tøj hver dag. 

Det virker forkert at sige, at jeg føler mig utilpas i ALT tøj. Det er ikke sådan dét skal forstås. Jeg elsker stramme bluser, kjoler.. You name it. Jeg kan bare ikke. Jeg bruger deodorant, roll ons, tager store trøjer med, har været hos lægen og fået en roll-on, som føltes som en ætsende syre under mine arme. Det gjorde så ondt. Jeg kunne ikke engang barbere mig? Den var forfærdelig. Den gjorde endda at jeg svedte mere..

Jeg drømmer om en dag, hvor jeg kan rende rundt i en stram kjole, stram bluse mm. Hvor jeg ikke skal bekymre mig. 

Jeg har simpelthen brug for ét råd eller flere. Jeg bliver helt skør af at jeg ikke kan have det tøj på jeg elsker mest.

Mvh den kvinde som har en svedtendens

pige
Krop og sundhed

Krop og sundhed

Se flere

Besvarelser

2020-08-29T08:26:23 1
Gustav

Hey du!

 

Det lyder virkelig som en træls situation. Jeg er selv en fyr, der også kan komme let til sved - særligt i de varme sommerdage - så jeg kan godt forstå din frustration og usikkerhed.

 

Først og fremmest, så er jeg ikke læge. Så jeg synes, at du skal fortsætte med at snakke med din læge og se, om der er noget, som kan gøres, som I ikke har prøvet endnu. Måske er der en specialist, som du kan snakke med eller lignene?

 

Men for mig selv, så hjælper det faktisk lidt at være ærlig omkring min usikkerhed. Så hvis du kan mærke utrygheden komme, så spørg dem, som du er sammen med, hvad de oplever. Fortæl dem, at du føler, at du sveder, og spørg dem, om det kan ses/lugtes eller lignende. På den måde bliver din utryghed taget ud af hovedet og fået kastet et virkelighedstjek på sig.

For selvfølgelig kan det være, at de siger, at det kan ses eller lignende, men min oplevelse er, at de fleste gange har folk slet ikke lagt mærke til det.

 

Det kan også være, at du møder idioter, som føler, at de skal kommentere på det. I de tilfælde så bruger jeg altid en lille hvid løgn ala:

"ja, jeg sveder vist meget, men jeg kom også lidt sent ud af døren, så jeg måtte løbe det meste af vejen" eller "ja, jeg fik ikke lige tjekket vejrudsigten, så jeg fik vist ikke taget det rigtige tøj på". Sig løgnene med et smil og ændrer samtaleemnet. De fleste vil ikke tænke yderligere på det.

 

Ovenstående er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, og der er stadig dage, hvor utrygheden tager over. Den slags utrygheder har en tendens til at blive rigtig store, rigtig hurtigt i ens hovedet, så det handler om at være nysgerrig, tage den ud af hovedet og få taget et virkelighedstjek. De fleste gange, så viser det sig, at den faktisk ikke er særlig farlig alligevel.

 

Jeg håber, at du kan bruge mit svar :) Al held og lykke med det hele!

VH.

Gustav

2020-08-29T11:55:14 1
Rebecca

Kære du.

Hvor er jeg ked af at hører at du oplever det. Selvfølgelig skal enhver pige kunne gå i det hun har lyst til uden at bekymre sig. Jeg har en gang hørt fra min tidligere læge, at hvis man sveder rigtig meget så kan man vist få noget BOTOX ind under armene.

Jeg kan lige sende dig 2 links omkring det også kan du undersøge det:

https://www.nygart.dk/botox/rynker/sved/priser/


https://www.aleris-hamlet.dk/hospital/svedbehandling/

Hvis du allerede i forvejen har prøvet deo og endda en slem en der forværrede det, så kan det her måske hjælpe. Det er selvfølgelig dyrt så det kan du måske også undersøge? Jeg håber du fik svar på dit spørgsmål og hvis ikke er du velkommen til at skrive igen. 

Knus fra Rebecca 

2020-08-30T12:20:01 1
Iben

Kære du, 

Øv, hvor er jeg ked af at høre, at du har sådan et problem, der går så meget ud over din tilværelse og gør, at du ikke kan føle dig tilpas i det tøj, du elsker! Jeg kan virkelig godt forstå, at det påvirker dig meget, og at du ærgrer dig over at være så begrænset i dit tøjvalg.

Jeg synes selv, at noget, der kan hjælpe på mine egne usikkerheder, er, når andre sætter ord på deres - så føler man sig lidt mindre alene i sine frustrationer. Jeg vil derfor starte med at sige, at jeg godt kan sætte mig ind i din fortvivlelse. Jeg har selv tendens til at rødme på brystet og halsen i forskellige situationer, hvilket gør, at jeg ALDRIG går i tøj, der er den mindste smule nedringet. Aller helst går jeg i tøj med turtleneck, så jeg ikke skal bekymre mig om, om folk lægger mærke til min rødmende hud - eller endnu værre: kommenterer på det. Det lyder måske ikke så slemt, men den usikkerhed gør i hvert fald, at jeg må gå en stor bue udenom alle toppe, trøjer og kjoler, der ikke dækker hele brystet. Jeg ærgrer mig så meget over ikke at kunne gå i de der flotte slå-om-kjoler og slå-om-toppe, der er så populære for tiden... min pointe er bare, at jeg virkelig forstår din frustration.

Jeg har flere veninder, der har samme problem som dig. De oplever at svede mere, end hvad der opfattes som normalt, hvilket ligeledes gør, at de kun går i en bestemt type løstsiddende tøj, så de undgår svedpletter og svedlugt. Og ligesom du beskriver, så er det SÅ træls for dem.

Jeg ville ønske, at jeg havde en løsning til dig, men ligesom med min egen rødmende hud, så er det svært at komme af med... Men jeg ved (gennem min ene veninde, der har samme problem som dig) at der findes forskellige muligheder for at afhjælpe problemet. F.eks. findes der nogle indlæg, man kan indsætte i armhulen, som skulle kunne suge sveden op. Og så er der også nogle medicinske behandlinger, som i nogle tilfælde kan gøre, at man sveder mindre i armhulen. Det er selvfølgelig helt op til dig, om du har lyst til at gøre noget mere drastisk for at bedre problemet, men jeg synes i hvert fald, at det er værd at undersøge præcis hvilke muligheder, du har. Så kan du altid overveje bagefter, om det er noget, du har lyst til at afprøve. Så mit bedste råd til dig er at spørge din læge til råds (igen). Og evt. få en henvisning til en hudlæge, som måske har mere forstand på det.

Og et sidste råd: husk, at du ikke er alene!

Jeg håber, mit svar kan hjælpe dig. Du er altid velkommen til at skrive igen!

Hilsen Iben

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"..tak for en god brevkasse. I er kommet med svar på flere af mine spørgsmål, som har været rigtig brugbare."

- Anonym