Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3938 spørgsmål og givet 6524 svar de sidste 13 år
2020-12-18T10:06:42: 2

Brevkassespørgsmål

Burde jeg tabe mig?

Indsendt af pige13 år


Hej

Jeg er en pige på 13 år, 160 cm høj og vejer 43 kg.

Burde jeg tabe mig? Jeg er begyndt at føle mig tyk, fordi jeg på det sidste år er vokset 1 cm mens jeg har taget 4,5 kg på.

pige
Krop og sundhed

Krop og sundhed

Se flere

Besvarelser

2020-12-20T11:01:10 2
Marissa

Hej med dig,

Jeg kan godt forstå, at du får disse tanker, da du lige nu er i en alder, hvor din krop vil begynde at bruge de næste mange år på at udvikle sig fra en pigekrop til en kvindekrop. Der er mange ting, der kan ændre sig som f.eks. højde og vægt uden, at det betyder, at der er noget som helst galt med dig.

Kort sagt, vil jeg absolut ikke mene, at du skal tabe dig. Alene ud fra, hvad du fortæller om din nuværende højde og vægt, så fortæller en beregning af din BMI (= en matematisk formel for en sammenhæng mellem en persons højde og vægt), at du derimod faktisk er undervægtig. 

For dig, både i din alder og i din situation, så vil jeg i høj grad mene, at du ikke behøver bekymre dig om at tabe dig, men derimod at have en sund livsstil som du og din udviklende krop fortjener. Det bedste for dig og din krop vil altså være at spise rigeligt mad, der er sundt, IKKE for at tabe dig, men for at give din krop det den virkelig har brug for netop for at blive så sund og rask som muligt.

Overordnet set så vil du, ligesom alle på din alder, være rigtig godt tjent med grønt, groft og proteinrigt mad - altså grøntsager, fordi de har masser af gode vitaminer, groft brød og pasta, fordi det har masser af kostfibre og ting som æg, tun, laks og lignende, som har masser af god protein. Da jeg dog hverken er ekspert i dette emne eller kender til din specifikke livssituation, så kan du eventuelt spørge din læge eller snakke med dine forældre om det, for at finde ud af, hvad din krop helt præcis har mest brug for. 

Jeg håber, at mit svar kan bruges, og at du endelig skriver ind igen, hvis du føler for det :) 

-Marissa

2020-12-20T03:21:50 1
Markus

 Hej

Nej. Det er det korte svar. Det behøver du overhovedet ikke.

Du er 13 år gammel, og det er en periode hvor piges kroppe ændrer sig meget. Når man som pige går i puberteten, begynder man at få mere kvindelige former. Det betyder at man begynder at få mere fedt på hofter og ben. Og så vil man selvfølgelig også kommer til at veje mere. 

Det er også helt naturligt at du i samme periode ikke har ændret dig højdemæssigt. Det med at have en vækstspurt på den måde er mere noget drenge, der går i puberteten, oplever. Hvis man som pige får en vækstspurt, kommer den ofte senere. 

Det er også forskelligt hvornår piger går i puberteten og hvordan det vil vise sig på deres kroppe. 

I øvrigt har du en BMI på omkring 17, som en læge faktisk ville sige var en smule i den lave ende. Det ville faktisk ikke være sundt for dig, hvis du blev tyndere end du er nu.

Det kan selvfølgelig godt være at du allerede ved meget af det her. Men selvom man ved at man "objektivt" set er sund og rask, så kan man selvfølgelig stadig godt gå rundt og bekymre sig. Teenageårene er en tid hvor mange begynder at føle sig mindre selvsikre, og hvor ting som udseende, krop og seksualitet pludselig betyder meget. Så hvis du allerede ved mange af de ting jeg har nævnt her, handler det måske mere om at du husker at minde dig selv om at du er sund og rask, og i hvert fald ikke behøver tabe dig. 

Jeg tror også jeg vil råde dig til ikke at veje dig. Når man er sund og rask, som du er, er der ikke rigtig nogen grund til at vide præcis hvad man vejer. Hvis du går og er bekymret for din vægt, tror jeg heller ikke det gør dig mindre bekymret at vide hvad det præcise tal er. 

Du har ingenting at være bange for. Du er på ingen måder for tyk.

Hvis det stadig er noget der generer dig, er du velkommen til at skrive ind igen. Også hvis der er noget helt andet, du gerne vil spørge os om. 

mvh Markus

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"..tak for en mega fed brevkasse, den er super"

- Anonym