Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3902 spørgsmål og givet 6491 svar de sidste 13 år
2021-07-01T19:24:28: 2

Brevkassespørgsmål

Sultning

Indsendt af pige12 år


Kære ungzone

Jeg har været syg siden sommerferien startede, med ondt i maven og kvalme. Der er næsten intet jeg har lyst til at spise. Jeg tror kun jeg spiser et måltid om dagen. Min mor er ved at blive godt sur på mig, men jeg ved ikke hvad jeg faktisk har lyst til at spise. Da jeg googlede det, kom der ikke noget hjælpende indhold op. Please hjælp mig. Jeg gider ikke have kød,æg og sådan nogle ting så jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal spise.

Hilsen???

pige
Krop og sundhed

Krop og sundhed

Se flere

Besvarelser

2021-07-04T02:37:02 1
Markus

 Hej.


Hmmmm... ja. Vi mennesker er jo fra naturens side indrettet sådan, at vi godt kan lide mad. Så der må være et eller andet, der blokerer behovet for mad, sådan så du ikke længere føler du har lyst til at spise. 


Måske er det noget du har læst eller hørt? Der er så meget information tilgængelig i dag. Så mange ting, vi føler, vi er nødt til at tage højde for. Især når det gælder mad. Al den information vi har om mads bestanddele, hvad der er sundt og ikke sundt, kan få én til at føle: "Ok, hvis jeg skal være helt på den sikre side, kunne jeg bare lade være med at spise overhovedet". Den strategi tror jeg i hvert fald, at der er mange, der vælger. 


Og så presses vi, især piger, til at se ud på en bestemt måde. På sociale medier og alle mulige andre steder på internettet er der masser af billeder af ultraslanke kvindelige modeller, popstjerner og sportsfolk. Det kan virke som om det hele er en konkurrence, hvor man er nødt til at se ud på en bestemt måde for overhovedet at være med. 


Nu lister jeg selvfølgelig bare en masse op her. Jeg ved ikke om der er noget af det her, der ringer en klokke for dig. Det kan være en blanding af mange ting, eller bare en af de ting jeg nævnte (eller noget jeg ikke nævnte). Pointen er sådan set bare, at selvom du ikke føler du har lyst til at spise, så ville jeg gætte på at du kan huske tilbage til et tidspunkt, hvor du godt kunne spise. Prøv at spørg dig selv: "Hvad er der sket siden? Hvilke nye ideer om mad, krop og udseende har jeg fået?"  


Og i forhold til, hvad du så skal spise, nu hvor du ikke har lyst til at spise noget, så prøv at tænk på det som medicin. Medicin smager dårligt, og vi har ikke lyst til at spise det. Men det medicin, der smager allerdårligst er typisk også det, der hjælper allermest. Lige nu er din krop trænet til at tro at mad er farligt, og derfor kan du ikke mærke at du har lyst til noget mad. Men det betyder ikke, at du ikke har brug for det. Vi er nødt til at spise, og hvis vi skal være sunde, er vi også nødt til at spise mere end et måltid dagligt. Du kan prøve at starte med at gå fra et til to måltider. Og ja, så kommer det andet måltid nok til at føles som "medicin". Men jeg lover dig at din krop nok skal vende sig til det. Nu mere du spiser, nu hurtigere, får du lysten til mad tilbage. Det er kun den første fase her, hvor du ikke har lyst, "medicinfasen", som er ubehagelig. Derudover er det vigtigt at få nok kulhydrater, proteiner og grønt i løbet af dagen, så prøv at inkorporer en jævn fordeling af disse i de to måltider. 


Så er der selvfølgelig også en grund til at du holdt op med at spise til at starte med. Og det er som sagt noget, jeg ikke ved noget om, så det er svært for mig at hjælpe dig med det. Men jeg tror til gengæld godt jeg tør sige at uanset, hvad det er, så er det ikke det værd, kun at spise et måltid om dagen. Mad er så grundlæggende for os mennesker, at vi simpelthen ikke kan fungere uden. Uanset hvad du ellers laver i løber af din dag (skole, sport etc.), så vil det blive sværere og sværere for dig, hvis du spiser så lidt som du gør nu. Hvis vi ikke får nok mad, fungerer vores krop og hjerne ikke. Det hele er én stor motor, som skal bruge konstant brændstof.


Hvis du bliver ved med ikke at have lyst til mad, så tal med din mor om at få kontaktet en læge. Der findes masser af mennesker, der specialiserer sig i netop de her problemer, som helt sikkert kan hjælpe dig, hvis det her fortsætter, og du ikke selv føler du kan stoppe det. 


Håber du fik opklaret nogen af dine spørgsmål. Skriv endelig til os igen!


mvh Markus

2021-07-04T03:03:44 2
Marissa

Hej med dig,

Jeg er ked af at høre, at du oplever sådanne en periode med kvalme og ondt i maven, især når det gør, at du ikke rigtig kan få dig selv til at spise noget. Det kan være en svær oplevelse at have, så det er kun rigtig godt, at du rækker ud og spørger om råd eller blot fortælle nogen om det. 

Som det første ville det måske kunne hjælpe dig, hvis du stille og roligt fik fortalt din mor, at din manglende lyst til mad ikke er, fordi du med vilje ikke vil spise, men fordi din mave giver dig problemer. Hvis du fortæller hende, at det faktisk er noget du har det svært med, og at det giver dig problemer, så kan det være at hun i stedet vil indse, at det du har brug for er hendes hjælp og hendes omsorg. 

Noget du selv kan gøre i forhold til den kvalme, du oplever er blandt andet at google, hvad der kan være godt til en mave, som er i uro. Noget der f.eks. anbefales er at:
- Spise små portioner ofte i løbet af dagen i stedet for store portioner få gange - Få masser af søvn og hvile
- Drikke godt med vand
- Sidde ned og slappe godt af mens man spiser
- Spise maden langsomt og tygge den grundigt
- Prøve kiks, knækbrød, ristet brød, da det er mildt ved maven

Andre ting kan du også læse på f.eks. denne hjemmeside:
https://www.sydvestjysksygehus.dk/wm440529

Hvis dine maveproblemer bliver ved, så er det dog en god ide at tage til en læge. Derfor vil det kunne være en hjælp, hvis du fortæller din mor, hvad der foregår, så hun kan hjælpe dig med det og måske tage med dig. En læge vil nemlig kunne finde ud af, om du mest bare skal have nogle gode råd med hjem, som kan hjælpe dig, eller om der skal undersøges om, der er noget andet, der foregår med din mave. 

Jeg håber mit svar kan være en hjælp! Hvis du får lyst, så må du endelig skrive ind igen :)

Med venlig hilsen, 

Marissa

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Jeg vil gerne lige sige jeg har brugt siden før og følger med! Det er en virkelig stor hjælp tak!"

- Anonym