Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3433 spørgsmål og givet 5920 svar de sidste 12 år
2018-06-21T22:29:25: 2

Brevkassespørgsmål

Er jeg afhængig

Indsendt af pige13 år


Jeg er 13 år og har prøvet at ryge med min veninde og et par drenge fra overgangen. Vi har røget sammen 3 gange og jeg er bange for at jeg snart bliver afhængig men jeg har ikke nogen tegn enu. Når vi er færdige sprøjter vi os ind i deo og spiser tyggegummi. Jeg ved ikke om jeg skal stoppe for jeg bliver mere respekteret nu.
Ps. Kan man få sygdomme som kræft og mindre changse for at få børn bare ved at ryge en gang imellem?
pige
Alkohol og stoffer

Alkohol og stoffer

Se flere

Besvarelser

2018-06-22T15:50:37 1
Kamilla
Hej med dig!

Som udgangspunkt er jeg stærk modstander af både rygning, og at gøre skadelige ting for din krop, bare for at være en del af fællesskabet - for ja du mindsker dit liv med cirka en halv time, hver gang du ryger to cigaretter, hvis du ryger fast. Jeg forstår at du kan have et ønske om at passe ind og føle dig accepteret - det vægter rigtig højt, når man er 13 år. Dog er jeg ikke sikker på, at det vil gøre dig glad på længere sigt. Derfor vil jeg anbefale at du vægter din sundhed højest, men mest af alt overvejer hvorvidt det er den måde, som du ønsker at opnå respekt - Desuden skulle rigtige venner have lyst til at være sammen med dig uanset om du ryger eller ej. 

Jeg håber mit svar kan hjælpe
Venlige hilsner Kamilla
2018-06-22T23:03:25 1
Kristiane
Hej med dig 

Først og fremmest vil jeg fraråde dig at ryge - både fast men også lejlighedsvist. For det første er det svært at stoppe med at ryge når først man er begyndt, det skader kroppen på mange måder (eksempelvis forøges risikoen for kræft) og det er dyrt. Yderlige risici kan du finde på nettet, ved at søge på konsekvenser ved rygning. 

Selvom du føler dig mere respekteret nu, vil jeg helt sikkert anbefale dig at stoppe. Hvis din nuværende vennegruppe "kræver" eller "presser" dig til at ryge, synes jeg du bør finde dig en anden vennegruppe. Hvis andre mennesker ikke holder af dig som du er, også selvom du ikke ryger, fortjener de ikke at være dine venner. 

Jeg håber mit svar kan hjælpe dig. Al held og lykke. 

- Kristiane 

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om alkohol og stoffer

"Nu har jeg endnu engang brug for et af jeres fantastiske råd"

- Anonym