Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4235 spørgsmål og givet 6827 svar de sidste 14 år
2019-10-16T09:27:09: 2019-10-19T17:43:37: 2

Brevkassespørgsmål

Hjælp

Indsendt af pige16 år


Hej. Jeg er 16 år, og har i længere tid taget snus. Jeg drikker hver weekend. Jeg kan mærke på min krop at den ikke har det lige så godt som før. Mit største problem er også de ting jeg gør når jeg er fuld, og påvirket af andre stoffer. Eks. har jeg været sammen med den dreng min veninde havde 'fredet'. Der er ingen der ved det, men jeg kan få det helt dårligt over at hun ikke ved det! Jeg ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre. Jeg kan ikke snakke med mine forældre om mine problemer. Hjælp


Hilsen en meget flov 16 årig pige

pige
Alkohol og stoffer

Alkohol og stoffer

Se flere

Besvarelser

2019-10-18T15:59:42 1
Kamilla

Hej med dig,

Ud fra hvad du skriver, virker det til, at du allerede er bevidst om at druk, stoffer og snus har haft en negativ påvirkning på dit liv. Du beskriver, hvordan du kan mærke det både i kroppen, på din samvittighed og dit forhold til din veninde. Hyppigt indtag af både stoffer, alkohol, og nikotin er afhængighedsskabende og kan være rigtigt hårdt for kroppen. Jeg tænker, at du bør give hele situationen en grundig overvejelse. Hvor kommer dit behov fra? Hvad skyldes din adfærd? Hvordan kan det være at du fester hver weekend? Føler du dig presset til det? Er det noget du selv vælger? 

Hvis du ikke kan snakke med dine forældre om situationen, så kan det være at du stoler på en anden voksen eller en god veninde? 

Jeg håber mit svar kan hjælpe

Venlige hilsner Kamilla 

2019-10-19T16:51:54 2
Iben

Kære du,


Tak for din besked. Jeg skal gøre mit bedste for at give dig et svar, du kan bruge. Jeg prøver lige at dele din besked op i to emner; først fester og derefter dit dilemma omkring den fyr, du har været sammen med. 

Jeg forstår, at du både tager snus (dagligt?) og drikker hver weekend. Du nævner også "andre stoffer", men jeg er usikker på hvad det indebærer. 

Det er på mange måder en meget aktuel problemstilling du bringer op, da alkohol hos nogle fylder meget i din alder, og du er helt sikkert ikke alene om det. Jeg tænker, at du kan prøve at overveje nogle forskellige ting i forhold til alkohol:

1. Hvorfor drikker du hver weekend?

- Er det fordi at dine venner gør det, og du ikke vil føle dig udenfor?

- Er det fordi at det bare er sådan "man gør" i weekenderne?

- Er det fordi du selv synes, at det er rigtig sjovt?

- Er det dit eget behov og egen lyst, eller er det pga. et ydre pres? 

- Har du nogle veninder der måske også synes, at det er meget at drikke hver weekend? Kunne I sammen finde på andre løsninger eller lave andre ting end at drikke og feste - sådan at ingen af jer kommer til at føle sig udenfor?

- Hvis du kan mærke effekten af det på din krop, er det så en mulighed at skrue ned for dit alkoholforbrug?

2. Som jeg forstår det, så gør du nogle gange nogle ting når du er fuld, som du efterfølgende fortryder og er træt af. Du er garanteret ikke den eneste der fortryder ting du gør, når du er fuld - dine venner og veninder oplever sikkert det samme af og til. Men - det hjælper selvfølgelig ikke dig og hvordan du føler efterfølgende, og det retfærdiggør heller ikke altid det man gør.

3. Måske skal du inden du drikker næste gang lave en aftale med dig selv om, hvad der vil være acceptabelt og ikke acceptabelt af dig at gøre. Det kan måske gøre det lettere at navigere i, når først du er begyndt at drikke.

Du nævner snus, men jeg ved ikke, om du synes det er et problem for dig, eller om du ønsker at fortsætte med det.

Du nævner også, at du har været sammen med en fyr, som din veninde er interesseret i - og at det giver dig ondt i maven. Jeg forstår det som om, at du fortryder det? Det er en træls situation for dig, og du er nødt til at finde en måde at komme af med mavepinen på. 

Du forklarer, at din veninde har fredet fyren - men er han interesseret i hende? Måske er fyren ikke lige så interesseret, siden han er sammen med andre - eller i hvert fald dig. Dog forstår jeg godt, at du vil være loyal overfor din veninde. I sådanne situationer ville jeg altid overveje, om det vil gavne mest eller skade mest at fortælle din veninde om det. I dette tilfælde vil hun nok kun blive ked af, at få det at vide. Derfor kan det være, at du skal bearbejde din dårlige samvittighed på en anden måde, så det ikke skader hende. Har du en veninde du kan tale med, som ikke er jeres fælles veninde? Kan det hjælpe dig at tænke, at hvis det er noget, du kan gøre noget ved, så gør det - men kan du ikke ændre på noget nu, er du nødt til at overbevise dig selv om, at sket er sket, og du kan ikke ændre på det, så du får ikke noget ud af, at blive ved med at slå dig selv oven i hovedet med det.


Jeg håber, at mit svar kan sætte gang i lidt nye tanker hos dig.

Hilsen Iben

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om alkohol og stoffer

"Først og fremmest tak for en rigtig god brevkasse. I giver mange gode råd, og nu skriver jeg til jer, da jeg har brug for et godt råd til min situation"

- Anonym