Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4411 spørgsmål og givet 7011 svar de sidste 15 år
2020-11-11T14:43:28: 3

Brevkassespørgsmål

Alkohol og snus

Indsendt af pige14 år


Hej jeg er en pige på 14 som er begyndt at tage snus og drikke for at komme over en ex. Mine forældre har mistet alt tillid til mig på grund af at de flere gang har fundet ud af at jeg er taget til fester. Mine søskende som er 18 og 17 er begyndt at holde øje med mig hele tiden. Problemet er at snus ikke rammer mig mere og det er blevet svære at blive nikotin skæv. Er bange for at jeg ødelægger mig selv i sådan en ung alder, men det er svært at stoppe. Mange af mine venner drikker og tager snus også. Jeg har ikke lyst til at ødelægge den Vibe vi har, men jeg er også træt af at være ødelagt inde i. min ex er kommet videre of han bliver ved med at sende snaps til mig, men når jeg spørge som er det bare Streak uden at der står Streak, han sender ikke så mange streaks til mine andre venner som også har Streak med ham. Jeg har virkelig lyst til at forsvinde.
pige
Alkohol og stoffer

Alkohol og stoffer

Se flere

Besvarelser

2020-11-14T04:24:47 1
Julie

 Hej!

Jeg tror, at du skal passe på med at bruge alkohol og snus til at glemme dine dårlige tanker og følelser, da dette kan få nogle rigtig træls konsekvenser på sigt og i virkeligheden nok ikke rigtig afhjælper problemet på den lange bane.

Jeg synes, at du skal snakke med dine forældre om, hvordan du har det og hvorfor du fx er taget til fester uden at få lov, så du kan opbygge deres tillid til dig igen, og så I nemmere kan forstå hinanden. Jeg er sikker på, at de bare gerne vil passe på dig og sikre, at du har det godt, og det er rigtig svært, når de ikke ved, hvor du er eller hvad du laver. Desuden vil dine forældre måske også kunne hjælpe dig og give nogle gode råd til, hvad du kan gøre for hurtigere at komme over din ekskæreste, da de garanteret har oplevet lignende tidligere i deres eget liv og godt forstår, hvor hårdt det kan være at slå op med sin kæreste. 

I forhold til din ekskæreste tror jeg, at det kunne hjælpe at blokere ham eller slette ham som ven på Snapchat - og på andre medier, hvis I er venner der. På den måde kan du slippe for at blive mindet om ham og blive ked af det, når han kontakter dig. 

Jeg håber, at mit svar er til hjælp - ellers skal du endelig ikke tøve med at skrive igen!

Vh Julie :-)

2020-11-15T09:36:05 1
Marissa

Hej med dig,

Det lyder som om, at du oplever en meget svær periode i dit liv lige nu, og jeg kan virkelig godt forstå, at du har det hårdt. Det kan være meget udfordrende at komme sig over gamle kærester/forelskelser, og det kan kræve meget tålmodighed.

Brugen af alkohol og andet som du indtager kan selvfølgelig være bekymrende, både pga din unge alder, men også fordi det er noget, du gør brug af for at håndtere et problem, som disse midler egentlig slet ikke hjælper med at fikse; altså dit brud med din eks-kæreste. Hvis man bruger sådanne midler til at prøve at dulme en smerte, så kan det gå galt, fordi man så glemmer at tænke på sit eget velbefindende. I sådan en situation er det vigtigste, at du tænker på din egen velvære. Og måske betyder det, at du som en start skulle overveje at bryde al kontakt med din eks, så hans handlinger ikke længere kan påvirke dig. 

Desuden kunne det måske være godt for dig at fortælle dine venner, at du går og har det hårdt, så de kan have en forståelse for det, hvis du ikke går med på deres vibe, når i hygger. Jeg ved godt, at det, at modstå den form for gruppepres, der kan opstå i sådan nogle situationer kan være meget svært, uanset om det er, fordi de direkte presser dig, eller fordi du bare ikke ønsker at ødelægge stemningen. MEN det, at sige fra er bare en virkelig vigtig ting at lære, især når det er for at beskytte sig selv, og jeg er ikke i tvivl om, at du har en styrke i dig selv, som bare venter på at blive bragt frem. For selvom det må været meget svært for dig lige nu, så er det nogle rigtige kloge indsigter, du har i dig selv, når du siger, at du ikke ønsker den ødelæggende effekt, som dine handlinger kan have. Der udviser du en god modenhed, som absolut kan hjælpe dig fremadrettet, især fordi det at erkende sine problemer/udfordringer ofte er første skridt til at få det bedre. 

Et næste vigtigt skridt ville efter min mening absolut være at finde nogen, du kan snakke med om det her. Selvom det måske kan virke underligt, så ville det måske være rigtig godt for dig at indvie dine forældre (og evt. dine søskende) i præcis de ting, du går og kæmper med. Hvis du viser din åbenhed og endda sårbarhed overfor dem og fortæller dem, at du går og er ked af det, så kan det jo være, at de vil få øjnene op for, hvordan de bedre kan hjælpe dig, være der for dig og eventuelt trøste dig. Hvis du ikke føler, at du har lyst til at snakke med dine forældre eller søskende, så kan du måske snakker med et andet familiemedlem eller endda en lærer. For det vigtigste lige nu er, at du får delt det her med nogen, uanset om du deler alle detaljer eller kun føler dig tilpas med at fortælle de overordnede aspekter. Det er så vigtigt for, at du kan få noget hjælp eller støtte eller råd, og mest så du IKKE går rundt med alle de her tanker og bekymringer alene. 

Jeg tror på, at selvom det er hårdt, så er det tid og andres omsorg, der bedst kan hjælpe dig lige nu. Tvivl ikke på, at du fortjener noget hjælpe og støtte lige nu og tvivl ikke på din egen styrke i det her!

-Marissa
2020-11-15T10:29:13 1
Markus

 Hej.


Hold da op. Det lyder godt nok som om der er del ting du går og tumler med i øjeblikket. jeg forstår godt at snus og alkohol kan virke ekstra tiltrækkende, når man føler sig presset på den måde. 


Det lyder også som om du har lagt mærke til at det ikke er uproblematisk at have et forbrug af både snus og alkohol. Jeg er virkelig ked af at du går og føler dig ødelagt inden i, som du vælger at beskrive det, og jeg kan sagtens forstå at man nogen gange kan have det så hårdt, at sådan noget som snus og alkohol kan føles som det eneste, man kan ty til for at slippe for smerten. 


Men som du også selv har lagt mærke til, vænner man sig til den effekt stofferne har på én. Samtidig skriver du også at det er svært at stoppe. Mit råd er desværre præcis det. 


Jeg er godt klar over at det hele nogle gange kan virke lidt umuligt. Sådan er der mange af os der har det en gang imellem. Og ud fra det du skriver, kan det også være at den situation du er landet i er sværere end hvad de fleste teenagere kommer ud for. Ikke desto mindre, tror jeg ikke at snus og alkohol er løsningen. Det kan vi let komme til at tro. Når noget føles godt, bliver vi forledt til at tro, at det at smerten forsvinder et øjeblik, betyder at vi er i sikkherd, eller at problemet er løst. Men nu længere vi undgår problemet, og de følelser der opstår i os, når vi tænker på problemet, nu større ender problemet med at være, og nu sværere bliver det i sidste ende at håndtere den frustration der også vil være.


Heldigvis er der andre måder at løser problemer på end snus og alkohol. En direkte konfrontation med et problem, hvor man gør sig klart præcis hvad problemet er, hvad der skal gøres, og hvad fordelene og ulemperne er ved forskellige måder at tilgå problemet på, vil altid kræve mere, og være mere ubehageligt. Men til gengæld er der en større sandsynlighed for at den måde at løse problemet på, man forsøger sig med, er mere effektiv. 


Hvis vi fx tager situationen med din ekskæreste; Du skriver at du begyndte at tage snus og drikke for at komme dig over ham. Det er helt forståeligt at man kan være så trist over noget, at det kan føles som det eneste man kan gøre. Men nogle gange bliver følelser kun mere overvældende, når vi undgår dem. Hvis man i stedet ser problemet i øjnene, og tør mærke hvad man føler, kan det være man oplever at følelserne egentlig ikke var så overvældende som man frygtede. Og der er altid én ting man skal huske på; følelser kan gøre ondt, men man kan ikke komme til skade af dem. 


Der er et gennemgående tema i det du skriver; På den ene side er der en masse ting, som det lyder som om du føler du "burde" gøre; ikke skuffe dine forældre, passe på dit helbred, ikke ødelægge "viben". Og på den anden side er der alle de ting, som du føler du burde holde op med. Jeg ville foreslå dig at du i stedet for at tænke i "rigtigt" og "forkert", prøver at finde fordele og ulemper ved de forskellige veje fremad der findes. Og her skal du både prøve at mærke hvordan de forskellige muligheder føles, og prøv virkelig at mærke efter, og hvordan det påvirker dit helbred, dine relationer og alt andet du kan komme i tanke om der betyder noget. Prøv at skriv det ned. For mig har det altid hjulpet at laver lister med fordele og ulemper. Man får det hele lidt mere på afstand, man føler sig mere sikker på sine beslutninger, og får mindre lyst til at gøre det modsatte af det man besluttede sig for. 


Håber det hjalp. Ellers skriver du bare til os igen.


Mvh Markus

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om alkohol og stoffer

Afhængig af alkohol som 12 årig?!

Hej ungzone jeg skriver til jer fordi min bror fester vildt meget (han bliver student til sommer og ...

Kan man bliver påvirket af et kys

Hej. Kan man blive påvirket af at kysse en fyr der har taget stoffer? Såsom Coke, hash og all...

En pille som jeg har fået, men jeg ved ikke hvad det er!

Jeg har fået nogle meget råhvide piller der står C 25 på og jeg fik at vide at det skulle være ...

Fest feber

Jeg har haft en periode Hele den her sommerferie hvor at jeg har jeg har lyst til at drikke og feste...

Ender altid med at feste alene

Næsten hver gang jeg spørger mine venner om de vil med hen og feste hos mig eller hyggedrikke sige...

Påvirket pubertet grundet hash?

Hej jeg er en dreng på 16 årMit problem er at jeg er bange for at jeg har påvirket min vækst gru...

Snakken med forældrene

Hej,Jeg er en pige på 14 (snart 15), mine forældre er ekstremt strikte, men jeg kunne godt tænke ...

Elsker det

Hej Lige for tiden drikker jeg meget alkohol. Min mor siger jeg skal passe lidt på men jeg lyt...

Drikker for meget

Hej jeg er en mand  på tredive, og har siden en alder af sytten haft problemer med alkohol, da...

"Hej UngZone, og tak for jeres pålidelige brevkasse, som jeg har haft meget gavn af, da jeg har skrevet ind til jer før."

- Anonym