Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3435 spørgsmål og givet 5923 svar de sidste 12 år
2018-07-05T18:36:00: 2018-07-14T17:17:11: 1

Brevkassespørgsmål

HJÆLP jeg er bekymret for min venindes liv

Indsendt af pige20 årHej

Jeg er en pige på 20 år, og har i længere tid været bekymret for min veninde, jeg har prøvet at tale med hende men hun undviger emnet eller også joker hun med det.

Min veninde er på alder med mig, og har en del psykiske udfordringer hun lider af angst, borderline, og adhd.

Hun bliver medicineret for sit adhd, har været det for år tilbage men det fungerede ikke for hende, men så engang i april starte hun hos psykiater og begyndte på medicin igen.

I starten tænkte jeg at det måske kunne ændre sig fordi hun var blevet ældre, og tilværelsen havde ændret sig, men det er bare gået mere galt end dengang.

Jeg har nogle dage siden fundet ud af hun har haft et længere misbrug af hendes adhd piller og hun har vist mig pillerne og var inde og læse om bivirkningerne og det gør mig bange.

Hun er helt dopet af de piller og er slet ikke sig selv, hun render rundt og opføre sig som en zombie, og er helt fjern fra omverdenen.

Problemet er hun har fortalt mig hun har taget en overdosis af de piller hun får 3 gange. 1 gang var det 3 piller mere end hun skal have. 2 gang, 9 piller mere, og denne her gang 14 piller mere, og det er inden for få uger, det gør mig ret bange da jeg ikke ved så meget om lige den form for piller og medicin er jeg i tvivl om konsekvenserne på sigt af hendes misbrug /overdosis af de piller, da hun også har drukket alkohol samtidig hvilket jeg har hørt fra flere i vores omgangskreds man helst ikke må indtage med de piller der. og så går hun en del i byen og det har hun heller aldrig gjort.

Jeg er meget bekymret for hende, hun har ingen kontakt til hendes familie da de ikke har behandlet hende godt, og dem hun har kontakt til har hun taget afsted fra fordi hun ikke kan holde ud de skal se hende have det så skidt.

Hun er også lige kommet ud af et psykisk voldeligt forhold på næsten 1 år som var hendes første rigtige kæreste og jeg tror det var lige præcis det der fik det hele til at eskalerer for hende.

Hun betror sig kun til mig, men jeg ved hun har en god relation til vores fælles vejleder der hvor vi går, og at hun har fortalt ham om det, men jeg er i tvivl om hun egentligt fortæller hvor slemt hun går og har det.

Hun har tabt sig en del, og så har vi sovet sammen en del gange hvor hun enten slet ikke sover om natten eller også er enormt urolig og vågner og skriger eller græder.

Hun er også begyndt at selvskade via cutting, hvilket hun også tidligere har gjort men var kommet ud af, og er også begyndt igen.

Jeg vil høre hvad mit råd til min veninde er, for hun vil kun lytte på mig , jeg har forslået hende at blive indlagt men det afviser hun hårdt og kontant.

Så hvad skal jeg gøre, for synes det er svært at stå på sidelinjen og se på hvordan hun ødelægger sig selv på alle måder.

hun har fortalt mig hun er stoppet på pillerne nu for 3 dage
siden uden at tale med sin læge, og det gør mig ret utryg.

HJÆLP HVAD SKAL JEG GØRE

KH HENDE DEN MEGET BEKYMRENDE VENINDE
pige
Personlige problemer

Personlige problemer

Se flere

Besvarelser

2018-07-12T21:59:50 1
Sandra
Hej med dig

Jeg kan sagtens forstå din bekymring for din veninde! På baggrund af det du beskriver, vil jeg også mene, at der er meget at være bekymret for. 

For det første vil jeg pointere, at det er en meget stor opgave, som du har påtaget dig. At forsøge at hjælpe en veninde, der har det så skidt, og som samtidig ikke ønsker hjælp - det er ikke en nem opgave. Så pas på dig selv.! Samtidig kan jeg også godt forstå, at du gerne vil hjælpe hende - uden tvivl. 

Som udgangspunkt vil jeg sige - og det er ikke for at lyde pessimistisk - at jeg ikke ville stole på, det din veninde siger ift., at det er slut med pillerne. Hun har misbrugt pillerne hidtil og har endda forsøgt overdosis. Jeg tror ikke, at det bare er noget man kan lægge fra sig igen uden videre.

Når det så er sagt, så ser jeg tre mulige løsninger.

Den ene er, at du tager kontakt til jeres fælles vejleder og ytrer din bekymring for din veninde. På den måde står du ikke alene med problemet, og i kraft af hans stilling, har han sikkert viden, som han kan trække på ift. at hjælpe din veninde. 

En anden løsning (hvilket jeg fornemmer, at du har forsøgt) kunne være at sætte dig med hende, og fortælle, at du har brug for, at hun lytter til dig. Så skal du fortælle, hvor bekymret du er, og selvom det kan være meget hårdt både at sige og lytte til, så prøv om du kan opremse de ting, du har gjort her i dit brev. På den måde kan det evt. være med til at give hende et "wake-up call". Alternativt kunne du skrive det hele ned i et brev til hende og så læse det op for hende.

En sidste løsning jeg ser er, at du tager kontakt til enten hendes eller din egen læge, til politiet eller til psykiatrien. Hvorvidt din veninde kan blive vurderet i "målgruppen" til tvangsindlæggelse, herunder behandling, kan jeg af gode grunde ikke vurdere. Men hvis du tager kontakt til en af de fire, vil jeg mene (og håbe), at de kan hjælpe dig videre/overtage din kamp. 

Jeg er sikker på, at din veninde vil kunne forstå, hvorfor du gør som du gør, uanset hvad du vælger. 
Og jeg vil også fremhæve, at der ikke er nogen skam i, hvis du vælger at trække dig. Du kan støtte hende som den gode veninde, jeg er sikker på, at du er. Men det betyder ikke, at det er dit ansvar. 


Jeg håber, at du kan bruge mit svar. Og så ønsker jeg dig og din veninde al held og lykke fremover!


Det kærligste hilsner
Sandra

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om personlige problemer

"..tak for en god brevkasse. I er kommet med svar på flere af mine spørgsmål, som har været rigtig brugbare."

- Anonym