Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3902 spørgsmål og givet 6491 svar de sidste 13 år
2021-03-16T12:37:19: 2

Brevkassespørgsmål

Angst

Indsendt af pige13 år


Hej med jer

Jeg har over det sidste stykke tid tænkt meget over om jeg kunne have social angst. Jeg har været inde og læse lidt om det og jeg kan Relatere til mange af de tegn på social angst, jeg kunne godt tænke mig og snakke med min mor om det men ved bare ikke hvordan jeg skal sige at jeg tror jeg har det. 


Kender i nogle steder man kan teste sig for det uden at ens forældre behøver at hvide det?

pige
Personlige problemer

Personlige problemer

Se flere

Besvarelser

2021-03-17T09:40:10 1
Mathilde

Hej!


Først og fremmest synes jeg det er rigtig sejt at du er opmærksom på dine følelser, og at du har lyst til at tale med nogen om dem. Jeg kan godt forstå at det er svært at åbne op for samtalen omkring det, men jeg er sikker på at det nok skal blive en god og vigtig snak alligevel.

Der findes garanteret mange tests på nettet, der påstår at kunne fortælle dig om du har social angst, depression osv. Jeg tror dog ikke man skal lægge for meget vægt på disse tests, fordi der så vidt jeg ved ikke er en enkelt test man bruger til at give folk diagnoser. Det er vist kun en samtale med enten en læge, en psykolog eller en psykiater der kan fortælle dig, om du har social angst - så jeg tænker at det første du kunne gøre ville være at tage en samtale med din læge. På den måde kan du få snakket om de ting du føler og oplever, og lægen kan fortælle dig mere om hvad det måske kan være, og vigtigst af alt hvilken hjælp du kan få.


Selvfølgelig kan du godt bruge nettet som du har gjort indtil nu - til at undersøge symptomerne, læse om det og få en idé om hvad det måske er du går og slås med. Men jeg tror ikke man kan fastslå en diagnose online på den måde, selvom det da ville være nemmere ;-)

Jeg tror godt du kan tage til lægen uden at din mor behøver vide noget, selvom det selvfølgelig er lidt sværere - men jeg er ikke sikker på reglerne. Dog tror jeg altså ikke at du skal være bange for at fortælle dine forældre om det! De vil dig det bedste, og vil sikkert sætte pris på din ærlighed og gøre hvad de kan for at støtte og hjælpe dig. Jeg kan godt forstå samtalen er svær at åbne op for, men du kan for eksempel sige det på samme måde som du har skrevet i dit brev til os: at du har læst om social angst fordi du er bekymret for om du har det, og at du godt kunne tænke dig at finde ud af om det er det du har. Du kan endda starte med at fortælle hende at du faktisk synes det er lidt svært at fortælle hende om det. Jeg tror nok at hun skal være forstående, og at det vil hjælpe dig at få det sagt, så du ikke skal gå med det alene!


Jeg håber at mine råd kunne hjælpe! Hvis ikke, må du endelig skrive herind igen.


Smil fra Mathilde

2021-03-17T09:41:48 2
Ida

Hej med dig, 

Sejt at du skriver ind her. 

Først og fremmest skal du vide, at jeg ikke ved om du kunne have social angst, da jeg ikke kender dig eller ved nok om social angst til at vurdere det.

Dog er der en ting der er vigtigt at huske på: At tests med spørgsmål omkring ens "helbred" skal tages med forbehold. De kan bruges, men svaret er ikke nødvendigvis korrekt. Man kan sagtens føle nogle af de tegn der er på social angst, uden at have social angst. For det er helt normalt at blive genert eller føle sig utilpas eller usikker i nogle situationer. 

Du skriver at du gerne vil tale med din mor om det, men at du ikke ved hvordan du skal sige det til hende. Jeg synes det lyder som en rigtig god og fin ide, at tale med din mor om det. Hun kender dig rigtig godt og hun vil helt sikkert hjælpe dig til at finde ud af om du har det eller ej og hvad I kan gøre for at hjælpe dig. Jo før man får hjælp til en evt. angst, jo bedre og hurtigere kan man arbejde med det og komme ud af det. 

Du kan f.eks sige til hende, om den stress og uro du føler nogengange, og at du har læst om det, og kan relatere til nogle af de ting der står. Her kan du også sige, at du ikke ved om du har det, men at du er i tvivl om det. Din brevkasse besked ind til os, kan du også sagtens bare vise din mor, hvis det er for svært for dig at tale med hende. 

Du kan også få hjælp - evt sammen med din mor, inde på angstforeningen. Her sidder der rådgivere som har forstand på angst. De har også en telefonlinje som hedder Angsttelefonen. Du kan også gå til din læge eller skrive eller ringe til børnetelefonen. På børnetelefonen er du anonym og du behøver ikke at tale med de rådgivere der sidder og hjælper, men skrive med dem, hvis du ikke har lyst til at snakke. 

Jeg håber at mit svar kan hjælpe dig og at du får talt med din mor eller finder en anden god løsning for dig. Du er altid velkommen til at skrive herind igen, hvis du skulle have flere spørgsmål eller tanker. 

Mange hilsner Ida Marie 

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

Flere spørgsmål om personlige problemer

Kan ikke overskue det hele længere

Hej.Jeg har på det seneste haft det rigtig rigtig dårligt psykisk(igen), men jeg tør ikke åbne o...

Tør ikke at sige det

Hej jeg er en en pige på 12 Jeg tror snart i jeg for mens da jeg tit for det hvide men tør ik...

Selvmord og tanker og selvskade og har det svært

Er det normalt, at jeg ser en edderkop der går hen af gulvet og forsvinder bare sådan lige pludsel...

snus virker bedre end mine piller

prøvede snus for første gang  og jeg kunne  mærke at jeg blev mere rolig af det end min...

Jeg kan ikke gøre noget alene næsten…

Hej ungzone jeg er en pige på 15 jeg har aldrig prøvet at skrive til en brevkasse eller ligne. Men...

Hvem skal jeg snakke med

Hej jeg en pige på 13 år og har det problem at jeg hele tiden for børneorm men tør ikke sige det...

højde

hej jeg er en pige på 13 og 1,75 høj, jeg for konstant at hvide at jeg aldrig vil få en kæreste ...

Hvorfor overtænker jeg livet

Hejsa. Jeg overtænker alt på en dårlig måde. Jeg får slemme panikanfald ved små ting som at se...

Identitet?

HejJeg er begyndt at være mere og mere usikker på, hvem jeg er. Når jeg er i selskab med mine ven...

"..tak for en god brevkasse. I er kommet med svar på flere af mine spørgsmål, som har været rigtig brugbare."

- Anonym