Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 3975 spørgsmål og givet 6562 svar de sidste 13 år
2021-10-09T00:50:51: 1

Brevkassespørgsmål

Jeg tror jeg måske er ved at få depression

Indsendt af pige14 år


Hej

Jeg er en pige på 14 år og jeg tror jeg er ved at få en depression. I de sidste 5 dage har jeg haft det så skidt at jeg har grædt mig selv i søvn og har haft selvmordstanker flere gange. Jeg har gjort noget dumt. I mandags skrev jeg til mine bedste veninder at jeg følte mig overset og at jeg ikke ville være bedste veninder med dem mere - stadig venner - men de tog det hårdt. Jeg løj over for dem og jeg prøvede at gøre det godt igen men det blev bare værere. Nu har de skrevet flere beskeder til mig om at jeg intet betyder for nogen og at jeg ingen venner har. De sagde også at alle hader mig og at alle kan lide dem nu hvor jeg ikke er sammen med dem mere. Ærligt vil jeg bare gerne dø. Har fået at vide at selvmordstanker ik er normalt så hvad tror i jeg kan gøre? Og lyder det som depression?

pige
Personlige problemer

Personlige problemer

Se flere

Besvarelser

2021-10-11T11:01:40 1
Lotte

Kære du

Det lyder som en meget ubehagelig og trist situation, du står i. Jeg kan godt forstå, at det må være svært at have så tunge følelser. 

Jeg synes, at det er vigtigt, at du mærker efter i din egen krop - og det har du gjort ved at fortælle dine veninder, at du føler dig overset. Det tænker jeg er positivt, at du kan sætte ord på hvordan du har det. Du skriver også, at du løj for at forsøge at gøre det godt igen, men det lyder ikke til at være det rette venskab for dig, hvis det vil være nødvendigt at lyve for at være en del af gruppen.

Det er nogle meget hårde beskeder at modtage fra sine tidligere veninder. Uanset hvad der er sket mellem jer, så giver det ikke de andre ret til at skrive ubehagelige og onde beskeder til dig. Det kan være meget hårdt at læse, at andre ikke mener, at man betyder noget og at andre hader en. Det vil jeg gerne understrege ikke er sandt. Jeg er sikker på, at der er mange, der stadig kan lide dig lige netop, som du er. Jeg tænker, at dine veninder føler sig såret og måske en smule svigtet. Det kan være, at de er blevet bange for, at du synes, at der er noget galt med dem. Deres reaktion er måske, derfor at skynde sig at smide det tilbage i hovedet på dig, så det i hvert fald ikke er dem, der er forkerte, men så kan du få følelsen i stedet for. Du er ikke forkert. Igen så har du mærket efter om de her veninder var nogle, som du gerne vil være bedste veninder med eller ikke. Du har lyttet til dig selv og taget en beslutning, som er bedst for dig. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at de vælger at reagere som de gør. Jeg tænker dog også, at det blot bekræfter, at de ikke var dine bedste veninder og at du godt kan få det bedre uden dem. Det kan tage lidt tid at komme ovenpå igen, når de siger så voldsomme ting til dig, som selvfølgelig sætter sig fast i ens hoved og gør en ked af det.

I forhold til dine selvmordstanker så er der mange, der på et tidspunkt i løbet af deres liv oplever at have selvmordstanker. På den måde er det ikke unormalt at have den følelse. Det er dog rigtig vigtigt, at man tager disse tanker alvorligt og søger hjælp, når man har dem. Det er derfor et rigtig godt første skridt at skrive herind, så du ikke sidder alene med dine tanker. Jeg vil derfor også råde dig til at fortælle nogen omkring dig, hvordan du har det. Det kan fx være dine forældre, den ene af dem, en skolelærer eller en anden du føler dig tryg ved. Det er i hvert fald meget vigtigt, at du ikke går alene med tankerne, men at du får dem sagt højt og får sat nogle ord på hvorfor, du får de her følelser. Det er svært at sige om det er en depression, men hvis du ikke søger hjælp, så kan der være en risiko for, at du udvikler en depression. Det er derfor rigtig vigtigt, at du søger hjælp allerede nu, så du ikke får det værre end du har nu, som i forvejen er hårdt for dig, hvilket er helt forståeligt. For nogen vil det være nok at snakke med en, som man er tryg ved og som lytter til hvordan du har det. 

Det kan også være, at en lærer vil kunne stoppe de her beskeder fra dine tidligere veninder, for det er slet ikke rart at modtage sådan nogen og det vil kun blive ved med at gøre dig ked af det. Det kan også være, at du kan hjælpe dig selv ved fx at blokere dem, så du ikke modtager deres beskeder. 

For andre kan det være nødvendigt at komme en tur forbi lægen, for at se om det fx skulle være en depression eller om man har brug for at tale med en anden professionel, som fx en psykolog. Der er ikke noget, der er mere rigtigt eller forkert end andet og det er derfor vigtigt, at du finder ud af hvilken hjælp, du har brug for. Første skridt til at få den hjælp vil sandsynligvis stadig være at dele det med en person, som du er lidt tættere på, som tager dig alvorligt og som lytter til, hvordan du har det. 

Jeg håber, at dette var en lille hjælp. Du er altid velkommen til at skrive herind igen.

 

Kærlige hilsner fra

Lotte

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Hej UngZone, og tak for jeres pålidelige brevkasse, som jeg har haft meget gavn af, da jeg har skrevet ind til jer før."

- Anonym