Indsend dine spørgsmål

Vi står altid klar til at hjælpe dig

Skriv til brevkassen

100% anonymt · 100% gratis

Vi har modtaget 4235 spørgsmål og givet 6827 svar de sidste 14 år
2022-03-28T16:53:50: 2

Brevkassespørgsmål

for bange til at sige noget...

Indsendt af pige12 år


Hej ungzone(: 

jeg har i mange år gået med en masse problemer som jeg ikke har turde tale med nogle om... Jeg har altid været en person der skjuler mine følelser og jeg har altid været den første til at sige noget "godt" om mig selv på sådan en for sjov måde så ingen kunne skænke det en tanke at jeg faktisk er sindssygt usikker. Jeg har et par veninder der bare går og taler med alle om hvordan de har det som i at de taler med deres forældre med lærerne og med tjaaa alle og de tror de er dem i klassen der har det sværest. De taler nogle gange om at de gør selvskade som i at de niver i dem selv... Jeg har virkelig lyst til at fortælle dem at jeg faktisk cutter og at deres slet ikke er så slemt men jeg tør ikke for så vil de bare stille alle mulige spørgsmål og så skulle jeg jo fortælle alt om hvordan jeg har det og det tør jeg ikke. Det med at cutte er også lidt svært da jeg jo heller ikke vil have nogen til at se det så jeg prøver at dække dem med makeup osv... Det skal lige siges at det for det meste er folk fra min klasse osv der har gjort mig ekstra usikker da jeg bliver mobbet med min krop og mine tænder der er skæve og en masse andre grimme ting ved mig. Jeg ved også at hvis jeg taler med min mor om at jeg faktisk er rigtig usikker og at jeg har det svært ville hun for det første ikke tro på det da jeg jo altid har været "selvglad" (hvilket folk hele tiden fortæller mig at jeg er, og hvis andre folk er usikre siger folk bare sådan "ej du skulle låne noget af (min) selvtillid") og for det andet ville hun nok være lidt ligeglad da min storesøster allerede har overtaget hende med alle hendes problemer. (hun går til psykolog osv...) Det er også meget svært at have en bedsteveninde der hele tiden snakker om hvor "svært" hun har det for hun tror at alle andre i verden har det helt perfekt og at alt handler om hende. Et af mine typiske svar på hendes klager over hendes problemer er så noget som "ej det er jeg ked af bare sig til hvis jeg skal hjælpe med noget" selvom jeg faktisk også har lyst til at fokusere på mine egne problemer... (mine egne problemer er ikke kun det med selvskade og usikkerhed men nogle andre lidt for personlige ting som jeg ikke har lyst til at oplyse om da det ville afsløre lidt for meget om hvem jeg er)              

Jeg håber i kan give et svar til hvad jeg kan gøre ved det her for det ødelægger mit liv ret meget føler jeg:(

pige
Personlige problemer

Personlige problemer

Se flere

Besvarelser

2022-03-30T03:26:47 2
Marissa

Hej med dig,

Det lyder til, at du går og har det rigtig hårdt for tiden, og det er kun rigtig dejligt at se, at du skriver ind og deler det med nogen. For det er lige præcis det at snakke med nogen om sine bekymringer eller problemer, der kan være et stort skridt mod at få det lidt bedre.

Så vidt jeg kan forstå på det, du skriver, så er der nogle bestemte områder som du kæmper lidt med, og som du godt kunne bruge noget hjælp til. Jeg vil prøve at give dig lidt råd, men hvis det ikke helt er nok, så skal du endelig bare skrive ind igen.

Når det kommer til dine veninder, så synes jeg absolut, at du godt kan begynde at øve dig i at dele dine problemer mere med dem. Ikke nødvendigvis sådan, at du behøver fortælle dem det mest personlige eller sårbare om dig selv, som f.eks. det at du cutter, men måske andre ting, som du godt kunne bruge noget støtte til, f.eks. den mobning, du oplever i klassen. Det ville nemlig med tiden gøre, at dine veninder bliver mere vant til, at de også skal være der for dig, og det kan vende dig til, at du absolut også gerne må fylde med dine problemer. Det er jo lige præcis noget af det som venner er til for. Og selv hvis du tænker, at de føler, at de har det værre end dig, så husk på, at selv hvis det var sandt, så må du stadig gerne snakke om de ting, der tynger dig. For selv hvis andre har det hårdere, så betyder det ikke, at din smerte ikke er gyldig.

I forhold til din mor, så kan jeg godt forstå, at du tøver med at gå til hende, ud fra de ting du skriver. Jeg tænker dog, at du stadig kunne være godt at prøve at få fortalt hende nogle af de ting, der går dig på. For selvom din søster også har nogle problemer, så betyder det ikke, at der ikke også kan være plads til dine. Og hvis din mor prøver at slå det hen med at sige, at det ikke kan passe, at du føler dig usikker, fordi du virker så "selvglad", så kan du sige til hende, at selvom man viser noget udadtil, så kan man sagtens føle noget andet indeni. Og det er faktisk meget ofte, at folk der føler sig usikre viser en facade med super meget selvtillid. Det er nemlig en meget almindelig måde at beskytte sig selv på. Og udover at sige det til din mor, så er det absolut også noget, du kan sige til dine veninder, hvis de heller ikke tror på, at du har usikkerheder eller bekymringer.

Et tredje område som virker til også at tynge dig, er det med mobningen. Og det er meget forståeligt, at det er med til at gøre dine usikkerheder endnu værre. Det bedste råd man kan følge, hvis man oplever mobning eller drillerier, det er ikke at give mobberne den reaktion, de gerne vil have. Det betyder f.eks. at blokere dem og fjerne dem fra alle de steder, de kan kommunikere med dig elektronisk (facebook, instagram, snapchat osv.). Og hvis de mobber dig ansigt til ansigt, så vil det så betyder at ignorere dem og bogstavelig talt lade som om, at de er luft. En endnu bedre måde at reagere kan f.eks. også være at kigge på dem med det mest nedladende blik, som om du synes, at de er de mest latterlige mennesker i verden når de prøver at mobbe dig. Du kan endda sukke ad dem og sige sætningen "Hvor er I dog latterlige", når de siger noget grimt til dig. For de skal nemlig indse, hvor åndsvage og umodne de er, når de går rundt og prøver at spille seje ved at mobbe folk.

Det er måske lidt et langt svar du får tilbage, men jeg håber alligevel det kan være til en smule hjælp. Ellers skal du, som sagt, absolut bare skrive ind igen. Derudover kan du også gå ind på andre hjemmesider, hvor der sidder søde folk klar til at hjælpe dig, f.eks. over telefon, chat eller sms (helt anonymt):

https://bornetelefonen.dk/

https://ungtilung.com/mentorsamtale/#mentorsamtale_

Med venlig hilsen,

Marissa

2022-04-02T02:36:41 1
Signe

Kæreste dig.

Tusinde tak, fordi du skriver herind til brevkassen. Det er super sejt og modigt, at du rækker ud, og det er rigtig vigtigt, at du gør det, for uanset hvor mange/få eller store/små problemer andre har, så har man lige så meget ret og behov for at tale om sine egne følelser, for de fylder. Alt, du skriver, viser, at du er et super empatisk og godhjertet menneske, der sætter andre før sig selv og ønsker at hjælpe dem, men det er MERE end okay at fokusere på sig selv.

Det, at du ud ad til har en masse selvtillid og virker super sej og stærk, er formentligt et forsvar, du har bygget op, og det kan være, at det er derfor, at dine veninder ikke tænker, at du har problemer. Men det er på ingen måder et svaghedstegn at vise, at man har sine egne usikkerheder eller har brug for at snakke om noget, hvorfor jeg også synes, at du burde gøre dette – også selvom det er virkelig svært og kan være grænseoverskridende. Det, at dine veninder snakker med både lærere og forældre, er rigtigt godt, da de hermed både får perspektiver og råd fra lærerne, der kender dem i skolen, men også forældrene, der kender dem derhjemme. Man skal også huske, at selvom man udefra kan synes, at et problem kan være småt, kan det stadig fylde rigtig meget i deres liv, så alt er altså relativt i den forstand.

Jeg er virkelig ked af at høre om din situation. Du er formentligt klar over det, men selvom selvskade kan lyde som den rette løsning for dig, så er det aldrig den rigtige løsning. Der er så mange andre måder, du kan komme ud med dine følelser på. Du har allerede taget et stort skridt ved at skrive herind, og det skal du være mega stolt over. Du er på rette vej, og det er virkelig sejt. 

Vær opmærksom på: Disse svar skal kun ses, som ekstra råd, set fra en ungs synsvinkel. Svarene i denne brevkasse er skrevet af unge og kan IKKE sidestilles med professionel rådgivning. Hvis du tror du har en sygdom, eller hvis du har psykiske problemer, skal du gå til din læge og/eller snakke med en voksen du stoler på. Find yderligere hjælp disse steder.

Har du et godt råd?

"Først og fremmest tak for en rigtig god brevkasse. I giver mange gode råd, og nu skriver jeg til jer, da jeg har brug for et godt råd til min situation"

- Anonym